Hirdetés

Nyolc megyében minden hely elkelt!

MTI

2017.01.10. 09:29

Nyolc megyében minden hely elkelt!
MTI Fotó: Mohai Balázs (archív)

Megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek

Hirdetés

Nyolc megyében megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek, a segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat – tudatta a Menhely Alapítvány kedden.

Az alapítvány diszpécserszolgálatához érkezett adatok szerint az elmúlt hét végi rendkívüli hideg napokban (pénteken, szombaton és vasárnap) fokozatosan emelkedett a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága – írták az összegzésben. 

Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt.

Péntek volt a legkegyetlenebb

Az alapítvány tájékoztatása szerint a fővárosban 90 százalékos, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága. Hangsúlyozták: az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat éjjeli menedékhelyen tölteni. Az elmúlt hét végén a diszpécserszolgálathoz rekordszámú hívás érkezett utcán élő emberekről, a legtöbbször (174-szer) pénteken hívták a szolgálatot.

A Menhely Alapítvány hétvégén és a rendkívüli, tartós hideg idején tartalék krízisautót működtet. Az elmúlt napokban minden bejelentés helyszínére sikerült segítséget küldeni. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is felkeresik a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

Rajtunk is sok múlik, figyeljünk!

Az alapítvány kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében a hajléktalan emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos emberekre, hiszen ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak. A szervezet diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján, a www.menhely.hu oldalon.

A diszpécserszolgálat a nehéz helyzetben lévő emberekhez a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.
hajléktalan

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés