Hirdetés

Vajon mi lesz, ha a Felső-Tiszán megkezdődik az olvadás?

| 2017. 01. 18. | 15:46:00
Hatalmas hó esett.
Vajon mi lesz, ha a Felső-Tiszán megkezdődik az olvadás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas mennyiségű hó van a Tisza vízgyűjtőjén, annyi, mint a 2001-es nagy árvíz idején. Aggódnak a Felső-Tiszán élők, mi lesz, ha jön az olvadás. Lesz-e árvíz? Felkészültek-e rá az illetékesek? – kérdezte egy tiszabecsi olvasónk.

forrás: Országos Vízjelző Szolgálat


Aggódó olvasónk kérdésével megkerestük Bodnár Gáspárt, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatóját, aki előrebocsátotta: A hókészlet jelenleg 40 százalékkal több, mint az ilyenkor szokásos átlag, de ez nem tekinthető rendkívülinek. Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz. Hogy lesz-e árvíz, az ugyanis sok mindentől függ. Függ attól, mennyi hó esik még olvadásig, s hogy olvadáskor milyen lesz az időjárás. Ha hirtelen, egyszerre jön a meleg hullám, akkor gyorsabban olvad, ha szokásos tavaszi időjárás lesz, akkor napközben olvad, éjszaka pedig fagy, ami lassítja a víz levonulását. Magyarán: egyelőre nem lehet megjósolni, lesz-e árvíz vagy sem.

Bodnár Gáspár elmondta azt is: volt már példa arra, hogy nagyobb mennyiségű víz is gond nélkül levonult a Felső-Tiszán. Hegyvidékről van szó, mások az időjárási viszonyok 500 méter magasságban, 1000 méteren, másképp olvad a hó az északi és a déli lejtőn.

Hogy készülnek-e árvízre? Arra az igazgató azt felelte:
– Állandóan arra készülünk. Éjjel-nappal ügyeletet tartunk, hogyha bármilyen jelzés érkezik, azonnal tudjunk reagálni.

A jelzőrendszernek köszönhetően Ukrajnából ötpercenként, Romániából a Határvízi Egyezménynek megfelelően naponta egyszer érkeznek az  észlelt léghőmérséklet és csapadék adatok. 

A szakemberek ezeket értékelik, elemzik. – Annak viszont örülünk, hogy van víz – tette hozzá az igazgató, mert mostanáig vízhiány volt. Több tározó szárazon áll. Alacsony a talajvíz szintje, s abban reménykednek, hogy a levonuló víznek lesz ideje beszivárogni a talajba.

Cs.K.

Hirdetés