Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aratott az ajaki viselet Kecskeméten

| 2017. 02. 27. | 14:55:00
Nyíregyházi néprajzosok tartottak bemutatót.
Aratott az ajaki viselet Kecskeméten
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy sikert arattak Kecskeméten megyénk népviseletei

A kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény az idén második alkalommal rendezte meg a Viseletkészítők Országos Szakmai Konferenciáját. A február 23-án megtartott tanácskozáson a Felső-Tisza-vidék viseletei voltak terítéken.

A témát nagy érdeklődés övezte, hiszen a néptáncmozgalom kedvelt táncai közé tartoznak a szatmári, nyírségi, rétközi és tirpák táncok, ugyanakkor e táncok viseleteit nem igazán ismerik az ország egyéb tájain működő tánccsoportok. Ennek oka elsősorban az, hogy megyénkben már a XX. század elején polgárosodott az öltözködés, és az egyedüli Ajakot kivéve más településeken nem maradt fenn népviselet.

Dr. Ratkó Lujza és dr. Bodnár Zsuzsanna, a Jósa András Múzeum, illetve a Sóstói Múzeumfalu néprajzos szakemberei ez irányú kutatásaik eredményeit osztották meg a szép számú hallgatósággal. Az archív fotókkal illusztrált előadások mellett gyakorlati bemutatókban is részesültek a konferencián résztvevő táncoktatók, viselettel foglalkozó szakemberek: Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus az ajaki viseleteket és hajfonást mutatta be, míg Szuhánszi Erika viseletkészítő a felső-Tisza-vidéki viseletek varrásának fortélyaiba avatta be a jelenlévőket.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés