Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

CityWalk - Nyíregyháza kukcsszerepben

| 2017. 02. 10. | 13:04:00
Az élhető városok előfeltétele a sétálhatóság
CityWalk - Nyíregyháza kukcsszerepben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi kooperáció indult a sétálható városok kialakítására a Duna régióban. A Duna Transznacionális Program keretén belül valósul meg a CityWalk című transznacionális projekt.

A projekt megvalósításában Magyarországot Nyíregyháza, valamint a szegedi székhelyű Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület képviseli. A nemzetközi együttműködés célja, hogy

a városok környezetbarát, alacsony zajszennyezettségű, alacsony szén-dioxid kibocsátású és biztonságos közlekedési rendszerű életteret biztosítsanak lakóik számára, ahol a közlekedés elsődleges formái a gyaloglás, kerékpározás és a közösségi közlekedés.

Kilenc Duna-menti ország 17 partnere vesz részt a CityWalk megvalósításában, a szlovéniai székhelyű Scientific Research Centre Bistra Ptuj szervezet vezetésével. A projekt megvalósításhoz szükséges 2,38 millió euró összegű forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz biztosítja a 30 hónapos (2016. december ‒ 2019. május) időtartam alatt.

A projektben mindkét hazai szereplő kulcsfontosságú szerepet lát el: Nyíregyháza módszertani útmutatót és képzési programot dolgoz ki a városi gyalogos közlekedés fejlesztés tervezése témájában. A módszertani útmutatót valamennyi partnerváros használni fogja saját gyalogos közlekedés fejlesztési tervének elkészítése során a partnervárosok sétálhatósági tervének kidolgozásához. A szegedi Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület pedig a sétálhatóság mérését szolgáló mutatórendszert és módszertant dolgoz ki.

A projekt keretében Nyíregyházán is elkészül a gyalogos közlekedés feltételeinek javítását szolgáló terv, valamint kisléptékű fejlesztések is megvalósulnak.

A projektindító találkozót a szegedi székhelyű Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület (EMFIE) szervezte 2017. február 7-8-án, Szegeden. A rendezvényen résztvevő partnerek betekintést nyerhettek a sétálhatóság jó gyakorlataiba, mérési lehetőségeibe, valamint előadást hallhatnak a szegedi fenntartható mobilitási akciókról is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés