Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy kutya, két kutya, száz kutya? Haj!

| 2017. 02. 13. | 09:04:00
Folytatjuk sorozatunkat.
Egy kutya, két kutya, száz kutya? Haj!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kutya a családban - sorozatunkban már beszéltünk Minden állatbarát életében előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor felteszi magának  a kérdést:

Egy kutya vagy több kutya?

Raska Andrea, a Nyíregyházi Állatotton vezetőja maga is kutyatartó, így saját tapaszatalait is megosztja, amikor arról kétrdezzük, mire figyeljünk, ha újabb kedvenc érkezik a családba.

A leggyakoribb ok, hogy társaságot szeretnénk biztosítosítani unatkozó kedvencünknek vagy esetleg szeretnénk segíteni egy gazdátlan kutyának .

Az első lépés az új kedvenc kiválasztása.


Nagyon fontos, hogy az új kutyus egyénisége passzoljon a meglévőéhez. Domináns kan kutya mellé ne vigyünk másik kant, ez esetben inkább szukát válasszunk, akit minél előbb ivartalanítani érdemes. Nagyon pörgős, aktív kutya mellé ne válasszunk egy érzékeny kis lustaságot és fordítva. Ez esetben a méret is számíthat. Nagyon apró, 1 kilós kutya mellé ne válasszunk egy dogot, mert akaratlanul is sérülést okozhat a kicsinek...

Mindenképp célszerű  a két kutyát egy semleges helyen összeismertetni, hogy lássuk, hogyan jönnek ki egymással. Természetesen nem sorsdöntő az első találkozás, de az eleve „lehetetlen kapcsolat” kiszűrhető.

Az új kutyus számára az első pillanattól biztosítsunk külön fekhelyet ahova elvonulhat, külön tálkát, játékot, ami az övé. Ne várjuk el tőlük, hogy osztozzanak ezenken a dolgokon. A gazdi figyelme még ebben az esetben is féltékenységre ad majd okot.

Szánjunk időt külön-külön mindegyikőjükre, tanulják meg, hogy az az idő a másik kutyáé.

Az első pár napban lehetőség szerint legyünk otthon a kutyákkal és figyeljük meg a viselkedésüket egymással, illetve az új kutya reakcióit idegen kutyákkal, emberekkel. Adjunk időt a beilleszkedésre, ne legyünk türelmetlenek!

Általános tapasztalat, hogy az új jövevény az első hetekben nem túl magabiztos. Inkább megalázkodó, megadó, csendes, visszafogott. Ahogy telik az idő és egyre inkább kötődik ő is a gazdihoz, az új otthonához, magabiztossága nő,  és ekkor másképp kezd el viselkedni. Ilyenkor a gazdinak talán még körültekintőbbnek és következetesebbnek kell lennie, mint az új kedvenc érkezésekor.

Amire figyeljünk:

  • Fontos, hogy a kutyák ne egymáshoz kötődjenek erősebben, hanem hozzánk. Ehhez az kell, hogy elég időt töltsünk velük (külön-külön) és kellő tekintélyre tegyünk szert következetes, határozott fellépéssel, szabályok betartatásával. Több kutya esetében még fontosabb a jól neveltség, a behívhatóság, hiszen közöttük békét tartani a mi feladatunk és velük sétálni már igazi logisztikát igényel..
  • A legkritikusabb helyzetek akkor fordulhatnak elő két kutya között, amikor olyasmi kerül a képbe, amit mindkét kutya akar, például: etetés, játék (csont, labda, fadarab, stb), a jobbik fekhely, a gazdi figyelme, stb. Ilyenkor figyeljük meg, hogy ki kezdi a balhét.  Amennyiben mindig az egyik kutya a kezdeményező, egyértelműen nála kell rendet tenni.
  • Hagyjuk, hogy maguk alakítsák ki a sorrendet... Természetesen a határok és szabályok betartása mellett. Ha ezzel nem boldogulunk, érdemes szakember segítségét kérni, hiszen két vagy több, egymással nem kompatibilis kutyával élni nagyon nehéz.
  • Fontos, hogy ivartalanítsuk kedvenceinket. Nemcsak egészségügyi okokból megfontolandó ez a beavatozás, hanem viselkedésük, egymáshoz való viszonyuk is sokkal harmónikusabb, kiegyensúlyozottabb lesz, bármilyen nemű kutyákról is van szó.

A legtöbb esetben a kutyák nagyon jól kijönnek egymással egy családban, összeszoknak, leosztják a szerepeket és egész álló nap játszanak.... Vicces  játékuk, egymáshoz való ragaszkodásuk, álmukban való összebújásuk, egymás védelme, erősítése szívet- és szemet gyönyörködtető látvány.
Nagyon jó az a tudat is, hogy ha hosszabb időre otthon kell hagyni kedvencünket, akkor nincs teljesen egyedül.

Csak az első egy-két hónap nehéz! Ne adjuk fel, hiszen, ha kitartóak és következetesek vagyunk, dupla vagy tripla örömben, boldogságban lesz részünk.

Akinek van szabad kapacitása a kertben, a lakásban látogasson el egy menhelyre, vagy gyepmesteri telepre és segítsen egy olyan kutyának, akinek nem adatott meg az a meleg családi fészek…

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés