Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg fenyőrigó van most nálunk. Miért?

| 2017. 02. 11. | 14:49:00
Pedig veszélyes hely számukra a város.
Rengeteg fenyőrigó van most nálunk. Miért?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi időkben a városi területeken is seregélyméretű madarak nagy csapatai tűntek fel. Bizalmas viselkedésű, különösen szép tollazatú fenyőrigókról (Turdus pilaris) van szó, amik védettek (természetvédelmi értékük 25 ezer forint). Gesztenyebarna hátukkal, vállukkal, hamuszürke színű fejükkel, nyakukkal, farcsíkjukkal, rozsdássárga nyakoldalukkal igen elegáns benyomást keltenek. Jellegzetes hangjuk leírására leginkább a „csakk” szócska alkalmas.

Azt mutatják: kemény a tél

A tőlünk északabbra költő madarak téli vendégekként érkeznek hozzánk. Különösen kemény teleken az északi állományok nagy csapatai húzódnak le hozzánk táplálkozni, de olykor még délebbre is eljutnak. Semmiféle kárt nem okoznak, bogyót termő növények terméseivel táplálkoznak. Bogyók hiányában rengeteg ízeltlábút, férget, álcát fogyasztanak el. 

Védelmük érdekében

  • Ne zavarjuk, bántsuk őket.
  • Etetés: szívesen fogadják az ágakra tűzött, talajra helyezett félbevágott almát.
  • A városi közegbe húzódó fenyőrigócsapatokra (és más madarakra is) nagy veszélyt jelentenek a nagy irodaházak, épületek visszatükröződő üvegfelületei. Különösen ahol bogyót termő fák állnak az épületek közelében lehet ez súlyos probléma. A madarak az égboltot vagy a fáknak a tükörképét látva gyakran az üveg felé repülnek, menekülnek. Az üvegnek ütköző madarak általában nem élik túl a balesetet. Az ablalkokra ilyenkor kerüljön ragadozómadár sziluettje vagy háló.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés