Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Záhonynál már tetőzött a Tisza

| 2017. 02. 10. | 12:17:00
Dombrád és Tiszabercel között árad a folyó.
Záhonynál már tetőzött a Tisza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt 24 órában csak 1-2 mm csapadék volt a vízgyűjtőn, így folytatódott a jeges árhullám levonulása. A Tisza és a Szamos teljes magyarországi szakaszán az I. fokú jég elleni védekezési készültség továbbra is érvényben van - közölte Bodnár Gáspár védelemvezető.

A Tisza felső, kárpátaljai szakaszán, valamint a hazai szakaszon az országhatártól Tuzsérig lassú az apadás, lejjebb azonban még árad. A folyó vízállását a jéghelyzet a Záhony-Tiszabercel szakaszon nagymértékben befolyásolja. Záhonynál csütörtökön 13:00-kor 727 cm-rel tetőzött a folyó.

A jégtorlódás okozta vízszintemelkedés hatása miatt csütörtök este Szabolcsveresmart és Nagyhalász között az I. fokú árvízvédelmi készültséget II. fokúra növelték. Vásárosnamény és Zsurk között I. fokú, Zsurk és Szabolcsveresmart között III. fokú, Tiszabercel térségében szintén I. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak. A folyó Dombrád-Tiszabercel közötti szakaszán további áradás, III. fokú árvízvédelmi készültségi szint közeli vízállás várható.

A péntek reggeli adatok szerint a folyó Tuzsér felett az országhatárig jégmentes. A Fényeslitkénél lévő „S” kanyarban 3 m vastagságban közel 2,3 km-en, valamint a Szabolcsveresmartnál 2,5 km-en 1,5 m vastagságú torlódott jég van. Alatta Szabolcsveresmarttól Tokajig álló jég alakult ki megszakításokkal. 

A jégmentes Szamos apadása folyamatos. A védvonalak mentén készültséget nem tartunk.
A Túr is apad, valamint jégmentes, az I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben van. 
A Kraszna a tegnapi kismértékű áradást követően ismét apad. Árvízvédelmi készültséget nem tartunk. 
Az országhatár és Ópályi között megcsúszott álló jég van 6-7 cm vastagságban. Ópályi alatt a folyó nagyrészt jégmentes.
Fokozott figyelőszolgálatot végeznek továbbra is a védvonalaink mentén, kiemelt figyelemmel a kritikus szakaszokra. Elmúlt napon az igazgatóság Védelmi Osztagát részleges készenlétbe helyezték. Ma délelőtt az Országos Műszaki Irányító Törzs és az igazgatóság szakemberei helikopteres szemlét tartanak a célból, hogy a partról nem észlelhető kritikus folyószakaszokon a beavatkozás módját megtervezhessék. Az igazgatóság munkatársai drónnal figyelik a Tisza jéghelyzetét a szükséges beavatkozások érdekében. 

A Felsőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszon Tiszabercel és Nagyhalász térségében II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Csütörtökön a Tiszaberceli szivattyútelepen három gépegységgel közel 121 ezer köbméter belvizet emeltek át a Tiszába. Szükség szerint a térségben vízkormányzást végeznek. Térségünkben Tiszabezdéd II. fokú, Újfehértó I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. Működési területünkön a belvízzel elöntött terület nagysága több, mint 5500 ha.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban nem kell jelentős csapadékra számítani, folytatódni fog az árhullám levonása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés