Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

’56 gyerekszemmel - kiállítás nyílt Papon

| 2017. 03. 21. | 13:52:00
Látványos felvonulással zárják az április végéig tartó rendezvénysorozatot.
’56 gyerekszemmel - kiállítás nyílt Papon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Törpe-Vár Alapítvány az 1956-os forradalom és szabadságharcot felidéző rendezvényelemekkel tarkított, történelmünkről szóló kiállítását hétfőn nyitotta meg Papon a település polgármestere, Czérna Gábor és az Alapítvány alelnöke, Turóczi Zsolt. A kiállításra és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozatra egymillió forint támogatást nyert az alapítvány az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt „Sinkovits Imre” pályázaton.

A történelmi kiállításon fotók, korabeli használati tárgyak, dokumentumok láthatók. Ezek részben az alapítvány saját gyűjtéséből származnak, főként azonban a Nyíregyházán munkálkodó, 2015-ben elhunyt Juha István építészmérnök saját emlékei, fotók, dokumentumok. Juha István az 1956-os budapesti eseményeket maga is átélte, mivel 1956-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója volt.

A március 20-ától április 30-áig tartó időszakban rendezvényekkel és rendhagyó történelmi órák megtartásával emlékeznek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról papi diákok a szervezőkkel közösen. A programsorozatban gyerekek által készített képzőművészeti alkotásokat is kiállítanak. A munkákat április 28-án független zsűri értékeli majd Papon. Az alapítvány felkutatott olyan időseket a községben, akik saját maguk személyesen átélték az október 23-i eseményeket, így a kiállítás helyszíne nemcsak az alapítvány által kivitelezett fa barakk lesz, hanem a helyi idősek otthonában is bemutatják a fotókat a magyarországi ’56-os eseményekről, a gyerekek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a forradalmat átélt idősekkel beszélgessenek.

A program záróakkordja április 28-án az a menet, amikor 60 lámpással vonul végig Pap település apraja nagyja a falun, valamint 60 papírlámpást engednek fel a település szabadidős parkja és az ott lévő tó fölé.

A Törpe Vár Alapítvány 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy kialakítsa a szocializációs viselkedést a gyerekekben, segítse a családi élet és a közösségi lét közötti átmenetet, hidat képezzen a múlt és a jelen szokásai, kultúrája, játékai között.

Célunk, hogy a 0-14 éves korosztály gyermekei nálunk szeretetteli, családias környezetben nevelkedjen, ahol biztonságban érzik magukat és a szülő is biztonságban tudhatja őket - mondta el a Szabolcsihírnek az alapítvány alelnöke, Turóczi Zsolt. Hozzátette: fontosnak tartják a gyermekek anyanyelvi nevelését, valamint, hogy a beszédfejlődés sok-sok mese, mondóka és dal segítségével valósuljon meg.

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés