Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kétharmad fizetne vizitdíjat

| 2017. 03. 20. | 16:13:00
Sokan adnak pénzt a várólista megkerüléséért.
A kétharmad fizetne vizitdíjat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lakosság kétharmada akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota - írja a Világgazdaság.hu a  a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatás adataira hivatkozva. E szerint tíz megkérdezettből heten elégedetlenek az állami egészségüggyel. A magyarok több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért is.

A válaszadók kétharmada (67 százalék) vett igénybe valamilyen ellátást az állami egészségügyi rendszerben. Tíz megkérdezettből heten (70 százalék) elégedetlenek az állami egészségüggyel. Az összes vizsgált társadalmi csoport elégedetlen az egészségügyi rendszerben tapasztalt állapotokkal, leginkább a bizonytalan szavazók (78 százalék), és a 30-44 év közöttiek (79 százalék).

 

A megkérdezettek több mint fele (52 százalék), fizetett hálapénzt az elmúlt években, leginkább a diplomások (58 százalék) és a Budapesten élők (56 százalék). A hálapénz fizetés arányában nem történt érdemi változás az elmúlt másfél évben.

A megkérdezettek fele (48 százalék) körében előfordult, hogy várólistára került, leginkább a diplomások (56 százalék) és a 18-29 éves korosztály (57 százalék). Azok majdnem fele (47 százalék) akik igénybevették az állami egészségügyi ellátást, és fizettek hálapénzt, a várólisták megkerüléséért (is) fizettek. A válaszadók kétharmada (63 százalék) akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha a befolyó pénzt az állam az egészségügy fejlesztésére fordítaná. Ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés