Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rettegett kór. A babéziával nem szabad viccelni

| 2017. 03. 10. | 12:34:00
Kutya a családban.
Rettegett kór. A babéziával nem szabad viccelni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akinek már volt tapasztalata kullancscsípés okozta babéziával, tudja: minden elvesztegetett óra csökkenti a megfertőzött házi kedvencünk túlélési esélyeit. A Nyíregyházi Állatotthonba utcáról kerülő kutyusokban  

Bár arra gondolnánk, hogy a hosszú és hideg tél miatt az idei tavasz megkímél bennünket és kedvenceinket a külső élősködőktől, a tapasztalataink sajnos nem ezt mutatják. Állatotthonunkba a mostanában bekerülő, erdőben, szántásokban kóborló állatok teste máris telis tele kullanccsal… - kezdte Raska Andrea, az otthon vezetője.

Elmondta: hazánkban több, mint két tucat kullancsfaj él. A kullancsok az aljnövényzetben megforduló állatok szőrébe kapaszkodva, annak a bőréig felmászva keresnek egy, a felszín közelében elhaladó eret, majd befúrják szájszervüket a bőr alá, és azon keresztül szívják a gazdatest vérét.

Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A patikákban kapható kullancscsipesz viszonylag jól használható, de alkalmas lehet erre egy közönséges, hegyesebb csipesz, de az élősködő akár körömmel is kiszedhető.

Mindig ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze eltávolítás közben a kullancs testét, mert a Lyme baktérium a parazita potrohában (gyomrában) található legnagyobb számban, így annak összeszorításával a kullancsot öklendezésre ösztönözzük, ezzel pedig több kórokozó juthat a szervezetbe, ezáltal növelhetjük a fertőzés kockázatát - figyelmeztetett a szakember.

Tehát a feji végükhöz, a bőrhöz közel próbáljuk őket megfogni, lassan húzzuk kifelé, majd hagyjunk kb. fél percet, hogy a kullancs maga eressze el  bőrt, így nem kell attól tartani, hogy a szájszerve (nem a feje - ahogy tévesen mondani szokták) beszakad.  Ha véletlenül mégis beszakad a kullancs szájszerve, akkor sem kell pánikba esni. Ne is próbáljuk meg valahogy "kiműteni", mert ez a szájszerv olyan, mint egy 3 lábú szék, ha tűvel, vagy egyéb eszközökkel elkezdjük kiszedni, csak fájdalmas, kellemetlen gyulladást kapunk a csípés helyén. Legyünk türelemmel, a testben maradt részek egy idő után maguktól kilökődnek, csakúgy, mint egy szálka!

A kullancsok többféle fertőző betegséget is közvetítenek a kutyák felé. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a babesiosis. Sajnos hazánk legnagyobb részén gyakori betegség.

A kórokozó vérszívás közben a kullancs nyálával kerül a gazdaszervezetbe. A fertőzött kullancsok a babesiákat nem azonnal a vérszívást követően, hanem csak két-három nap múlva juttatják az állatba, mert azok ennyi idő elteltével válnak fertőzőképessé a kullancs nyálmirigyében.

A kutyákban a betegség az évszakok változásától és a kullancsok aktivitásától függő szezonalitást mutat: az esetek száma tavasszal és ősszel a legmagasabb, télen és nyáron alacsonyabb, de ezekben az időszakokban is gyakori. A megfertőződött állatokban pár napos (legfeljebb két-három hetes) lappangási idő után súlyos klinikai tünetek jelentkeznek.

A betegségnek a következő jelei vannak: magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, kedvetlenség. Később sárgaság, vérfesték-vizelés alakul ki. A beteg állatok vizelete csokoládébarnára színeződik a károsodott vörösvérsejtekből kiszabaduló vérfesték miatt. Ritkán idegrendszeri tünetek mutatkoznak. Szövődményként kialakulhat vesekárosodás, hasnyálmirigy gyulladás, autoimmun betegség, bénulás, idegrendszeri betegségek.

A beteg kutyák időben végzett szakszerű állatorvosi ellátás híján pár nap alatt elpusztulnak. Abban az esetben, ha a kutya a fenti tüneteket mutatja, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert a betegség korai szakaszában a szakszerű állatorvosi kezeléstől várható a gyors gyógyulás.

Az ebeknél a tavasztól őszig terjedő időszakban a kullancs elleni szerekkel való rendszeres kezelés javasolt. Ennek lehetséges módjairól (tabletta, csepp, nyakörv) és lehetőségeiről kérjünk tájékoztatást az állatorvostól!

Erdős, bokros területeken való sétáltatás után a kutya testfelületének gondos átvizsgálása, a kullancsok mielőbbi eltávolítása és a csípés helyének fertőtlenítése ajánlható - tanácsolja Raska Andrea. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés