Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bringára! Irány Kárpátalja!

| 2017. 04. 04. | 14:14:00
Felfedezik a történelmi Bereget.
Bringára! Irány Kárpátalja!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az  SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., valamint a Középkori Templomok Útja Egyesület közös szervezésében április 29-én indul a háromnapos Bereg-vidék örökségtúra, amelynek célja a történelmi Bereg felfedezése.

 Bene, református templom Fotó: Mudrák Attila

Az ügynökség idei első örökségtúrája során azokat a helyeket járják végig a résztvevők, amelyek egykor a történelmi Bereghez tartoztak. Ezen a területen ma két ország osztozik, egyik fele csodálatos középkori templomaival, patinás kúriáival Magyarországon maradt, másik fele Ukrajna legmagyarabb vidéke lett.

Kárpátalja a középkori templomok, a kastélyok, a várak és a történelmi emlékhelyek elsüllyedt paradicsoma. Középkori templomai jelentik a nyugati kereszténység keleti határvonalát, itt ér véget a gótika és veszi kezdetét a fatemplomok földje és az ortodoxia – mondta el a Szabolcsihírnek Deák Attila ügyvezető. – A vérzivataros idők emlékét őrzik a várak, várromok, amelyek egykoron védték a határokat, fürkészték a hadak útját.

Kárpátalja káprázatos kastélyai a táj egykori gazdagságát idézik.

– Örökségtúránk most is a Középkori templomok útján halad, érintve e vidék kulturális- és természeti értékeit - folytatta az ügyvezető. Egy teljes napot töltünk el Kárpátalján Beregszásztól Nagyszőlősig, a hazaút egy része pedig a Szatmári síkságon visz keresztül. Eddig legtöbben Budapestről érdeklődtek, de az örökségtúrához csatlakoznak a Beregi Bringások is, akik szintén a Felső-Tisza-vidék megismertetését tűzték ki célul. A Bereg-vidék örökségtúrára  április közepéig lehet jelentkezni.

Első nap. Az örökségtúra Vásárosnaményban, múzeumlátogatással kezdődik. A Beregi Múzeum a népi kultúra fellegvára, ahol „pincétől a padlásig” több ezer értékes darab található Bereg kincseiből. A népi barokk megtestesítője a tákosi református templom, a  „mezítlábas Notre Dame”. A templom az 1700-as évek óta szinte változatlanul áll, éppen a falu szegénysége okán: nem volt miből újat építeni.

A Felső-Tisza-vidék másik, méltán elhíresült gyöngyszeme Csaroda, a mosolygó szentek temploma, amelyben évszázadok művészete, különböző stílusirányzatok látványos megjelenése vonzza messze földről a  sok ezer kíváncsi látogatót  évente.

Márokpapi temploma vélhetően az 1300-as években épült. Újkori restaurálás során került elő a XV. századi falképe, melyen a halott Krisztus testét angyalok emelik a magasba. A templom egyediségét az is adja, hogy külső homlokzata különlegesen díszített, festett (motívumai hasonlóak a lónyai, vámosatyai, csarodai templomok falain találhatókkal).

Második nap. A 41. számú út beregi szakaszának nagy részét is biztonságosan, kerékpárúton lehet megtenni. Továbbra is kerékpárút vezet Beregszászig, a kárpátaljai magyarság fővárosáig, ahol éttermek, színvonalas szálláshelyek várják a látogatókat. Történelmi városközpontja és a Vérke patak partján álló, tekintélyes méretű gótikus római katolikus temploma jelzi és tükrözi Beregszász jelentőségét.

A várost elhagyva, még hosszan a beregszászi dombvidék kis hegyei uralják a tájat, ahol aktív szőlőtermesztés folyik, ezt leszámítva a terep a túrán mindvégig sík.

A hadak dúlásában elpusztult kismuzsalyi romtemplom, az árvízi helyreállítás éveiben megújuló benei református templom, valamint Kárpátalja egyik legszebb középkori műemléke a csetfalvai református templom megtekintése után az  utolsó állomás Nagyszőlős, amely monumentális műemlékeiről híres (római katolikus templom, Kankó vára és a Perényi család kastélya).
Az örökségtúra  harmadik napján a Felső-Tisza-vidék szatmári tájain kanyarog az út, keresztül Móricz Zsigmond Tündérszigetén, Tiszacsécsén, Tiszakóródon, ott ahol a kis Túr szalad a Tiszába. A túra utolsó állomása Túristvándi, ahol a vidék egyik leghíresebb ipartörténeti műemléke, a híres vízimalom áll. A kerékpártúra Fehérgyarmaton ér véget, innen már vonattal folytatja útját Nyíregyháza és Debrecen felé a csapat. (www.templomut.hu/hu/turak)
 

Hirdetés
Hirdetés