Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fázunk! Előzetest küldtek a fagyosszentek

| 2017. 05. 09. | 13:08:00
Bár senki sem kérte őket erre.
Fázunk! Előzetest küldtek a fagyosszentek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fázósan húztuk össze magunkon a kabátot kedden reggel, visszakívánkoztak ránk a melegebb holmik. Komoly lehűlést hozott a kedd reggel, és nem sok jóval kecsegtet a folytatás sem. Úgyhogy öltözzünk rétegesen!

Kedden a legmagasabb hőmérséklet 13 fok körül alakul, szerdára virradó éjszaka pedig fagypont alá süllyed (-1). Szerdán sem emelkedik magasabbra a hőmérő higanyszála 13-14 foknál, s bár a hét második felében várható magasabb, 22-23 fokos hőmérséklet, annak sem fogunk örülni, mert egészen vasárnapig esőt is kaphatunk a nyakunkba.

Különösebben nem kell ezen meglepődnünk, hiszen erre a hétvégére (május 12-14) esnek a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác). Évszázados paraszti tapasztalat, hogy ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.

Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk, emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”. (Pongrác egyébként ókeresztény vértanú (†304), Szervác püspök (†384), Bonifác (†303) szintén mártír volt.)

Pongfrác-Szervác-Bonifáchoz időjóslatok is kapcsolódtak: Nagydobronyban úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.

Hőmérsékletcsökkenés az évben persze máskor is előfordul, a májusi fagyok feltehetően azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge, épp csak sarjadó növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg a hideget.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés