Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkerült a nagyhalászi árva gólya!

| 2017. 06. 20. | 15:34:00
Picurt épp egy éjszakázni készülő gólyacsapatban szúrták ki a szakemberek.
Előkerült a nagyhalászi árva gólya!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emlékeznek még, ugye, a nagyhalászi gólyapárra, Halászra és Hajnalra, akik a gólyakamera révén váltak világhírűvé? Az ő fészkükben +"fogant" és kelt ki Picur, aki nemcsak szüleiről híres, hisz ő nem más, mint akit három testvérével együtt megmentettek a szakemberek.

Már mindenki azt hitte, hogy Picur elpusztult, ám a napokban, két év után 70 társával együtt egy kaszálón azonosították be gyűrűje alapján az eltűntnek hitt madarat az Ipoly-völgyben – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

Picur társaival egy kiszáradt fán

Picur története

A Halász-család két tagja, Halász és Hajnal a Nagyhalászon elhelyezett webkamera segítségével lett világhírű. A két gólyát 2008 óta a földkerekség szinte minden szegletében ismerték az internet madárbarát felhasználói, akiknek legnagyobb örömére 2014. március 23-án újra a megszokott fészekben találkozott az afrikai telelésből visszatért pár.

Tavasszal négy utód kelt ki fészkükben, ám néhány nappal a kicsik születése után áramütés végzett a tojóval, Hajnallal. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak közreműködésével a fiókák a Nyíregyházi Állatparkba kerültek, és a szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően életben maradtak. Közülük Picurra került jeladó.

A jeladó segítségével a fióka vonulását és első nyári kóborlását lehetett nyomon követni. Az utolsó adat majdnem pontosan két éve érkezett a madárról, de most kiderült, azért, mert szerencsére csak a jeladó hibásodott meg. Picurt, a HJ67 gyűrűszámú gólyát június14-én az éjszakázni készülő gólyacsapatban sikerült kiszúrniuk a szakembereknek egy kiszáradó fa ágai között, az Ipoly-völgyben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés