Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyot ugrik Magyarország Tiszalökön!

| 2017. 06. 21. | 12:37:00
Európa folyóit és vizesélőhelyeit ünnepeljük.
Nagyot ugrik Magyarország Tiszalökön!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket.

Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor! A WWF Magyarország központi eseménye pedig Tiszalökön lesz, a PET Kupa hajóinak beérkezése után.

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése.

Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre.

Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.

A WWF a tavalyihoz hasonlóan idén ismét felhívást tett közzé Magyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat 2017. július 9-én. A résztvevő települések vagy közösségek között verseny indul, hogy kiderüljön, a Nagy Ugrás hol veti a legnagyobb hullámot.

Azok a települések, amelyek nem közvetlenül vízparton fekszenek, társulhatnak másokkal egy nagy, közös csobbanásra.

A WWF Magyarország idén Tiszalökön rendezi meg a saját Nagy Ugrását.

A helyszínválasztás nem véletlen: ebben az évben július 1-jétől 9-ig tart, és ezen a településen ér véget a PET Kupa, mely során a versenyzők olyan úszóalkalmatosságokkal csorognak le a Tisza egy szakaszán, amelyeket a folyó vizéből és környékéről összegyűjtött PET palackokból építenek.

A PET hajók kalózai menet közben több tonna hulladéktól tisztítják meg a folyót. Idén a WWF Magyarország csapata is beáll PET kalóznak, vagyis saját csónakkal - a Vízipandával - indul a megmérettetésen, a tiszalöki kikötés után pedig a helyiekkel és a strandra látogatókkal közösen ugrik a vízbe délután 3 órakor.

Emellett Tiszalökön a Bölcs Baglyok Szögi Lajos Közhasznú Alapítvány aktívan tevékenykedik a környezet- és természetvédelemért, valamint fő céljának tekinti a környezeti és a fenntartható fejlődésre való nevelést, illetve számtalan vizes élőhelyen végez kutató- és oktatómunkát, mint például a tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrum és Természetvédelmi Tanösvény területén, amely akár meg is tekinthető az esemény napján.

A Nagy Ugrás tiszalöki programjai már délelőtt 11 órakor elkezdődnek a strandon, az érdeklődőket többek között strandfociversennyel és interaktív, vizeinkkel kapcsolatos óriás társasjátékkal, az ugrás előtt pedig vízipisztolyos "bemelegítéssel" várják. A WWF Magyarország 25. évfordulója alkalmából ráadásul a résztvevők 25 százalékos kedvezményt kapnak a strand mellett található Feketeszakáll Kalandpark belépőjének árából, sőt, még lemosható pandatetoválással is kedveskednek nekik a szervezők, akik mindenkitől azt kérik:

Csatlakozz Te is az idei Nagy Ugráshoz saját közösségeddel, és mutasd meg, hogy Ti vetitek a legnagyobb hullámot, vagy ugorj velünk Tiszalökön július 9-én, délután 3 órakor!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés