Hirdetés

Balsán is megjelent a ritka fecskefaj

civishir.hu

2017.08.24. 18:09

Balsán is megjelent a ritka fecskefaj

Jellegzetes fészket épít.

Hirdetés

A Szabolcs megyei kistelepülésen, a Tisza-parti Balsán fotózta le olvasónk a korábban hazánkban mindössze három helyen észlelt vörhenyes fecskét. A nálunk nagyon ritkán előforduló, kóborló faj magyarországi fészkelését először 2017-ben észlelték.

Idén április 16-án két figyelték meg Tatán, majd a magyar-román-ukrán hármas határ közelében. A balatonfüredi madarak első megfigyelési adata május 5-éről, egy hotel közeléből származik. Ezt követően a madarászok 35 alkalommal figyelték meg ezeket a fecskéket.

A Magyar Madértani és Természetvédelmi Egyesület honlapján az áll, a vörhenyes fecske a füsti fecskénkre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű madár. Repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Utóbbi könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, zárt, molnárfecskeszerű fészkének bejáratához ugyanis hosszú félcsövet tapaszt. Hatalmas elterjedésű madár, elsősorban Ázsiában, de Afrikában és Európában is költ. Kontinensünkön a Földközi-tenger partvidéki régiójában, Spanyolország, Portugália és a Balkán országainak belső területein fészkel.

 

madár

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés