Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döntőben Nyírbátor fája!

| 2017. 09. 04. | 17:51:00
Máris lehet szavazni az újabb fordulóban.
Döntőben Nyírbátor fája!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikerült, döntőbe szavazták a nyírbátori öreg tölgyet az Év fája versenye! Most már az esélyes 13 között van.

Tanyik József és Farkas Anna művésztanár volt a kezdeményezője a tölgyfa védetté nyilvánításának, majd az Év fája pályázaton való indításának. Mint arról korábban már írtunk, a pályázatot az önkormányzattal közösen, annak neve-égisze alatt adták be.

A közösségépítésnek sok lehetősége és kelléke van: lehet ez egy erős lokális kötődés, egy gyűjtemény, maga a hagyomány, a kultúrából kiragadott rész, lehet maga a természet - és lehet egy fa.

A középkori építészeti örökségben gazdag kisváros, Nyírbátor önmagában is közösségerősítő. A múltját, jelenét és jövőjét egyesítő erőpontja egy aprócska kis tér az 500 éves, az Ecsedi Báthoriak által emeltetett református templom, a család ebédlőpalotája, valamint egykori iskolák épületével határolva. E környezet övezte

köztéren pompázik a XIX. század végén, a Millenium évében ültetett, ma 121 éves kocsányos tölgy. Eredetileg hárman voltak, kettő még ma is él. Központi elhelyezkedésének kööszönhetően ma ez a nyugalmat sugárzó tölgy őrzi az ültetők üzenetét a mindenkori nyírbátoriaknak: emlékezz az elődökre, szeresd, szépítsd a városodat, mert ez mindnyájunk öröksége.

Ez járhatott 1896-ban az akkori döntéshozóknak az eszében, amikor a honalapítás tiszteletére a Református Egyházközség az akkor konfirmáló gyermekközösségével három tölgyfát ültetett a templom előtti téren. Az ünnepség részleteit a jegyzőkönyvek híven őrzik, a gyermekek és azok leszármazottai emlékében azok a pillanatok ma is élnek.

Megyesi Ilona anyai nagymamája is ott volt akkor, amikor a téren a konfirmálás után Nánássy tanító úr vezetésével elültették a tölgyfa csemetéket. Ha elhalad a gyönyörű tölgy alatt, nemcsak szépsége hat rá, de feltolulnak emlékei szeretett nagymamájáról, felidéződnek drága édesanyja szavai, vonásai.

A területet időközben többször átrendezték, de a későbbi parképítések során mindig vigyáztak a milleniumi tölgy épségére. Törekedtek arra a mindenkori döntéshozók, hogy környezetének szerves része legyen. A fa jelenléte része az egyházközösség történetének, a tér köré épült általános iskola és gimnázium öreg diákjait ifjúságukra emlékezteti.

Alatta gyülekezik fél évszázada a Nyírbátori Zenei Napok ünneplőbe öltözött közönsége, előtte vonulnak el a templomba az 1479-es kenyérmezei csata törökök feletti győzelmének emlékünnepségére igyekvők.

Tisztelegnek a törökverő Báthori István szobránál – amelyet 1969-ben készítettek,és állítottak a fa alá -, hogy azután megkoszorúzzák a hős,templomban lévő sírhelyét. A tölgyfa körül kialakított tér, Báthori Gábor erdélyi fejedelem és Tinódi Lantos Sebestyén haditudósító szobrai a 738 éves város történetének nagy pillanataira emlékeztetnek. Ez a különös mikroklímájú helyszín, a maga hangulatával ösztönösen vonzza ma is a nyírbátoriakat. A családok szívesen üldögélnek a tölgyfa körül sorakozó padokon, játszó gyermekeikre figyelve, de itt adnak találkozóhelyet a történelmi Báthori emlékeket felkereső turisták, erőt gyűjtve a további felfedező sétákhoz.

Óvodások hancúroznak a parkban, szeretettel ölelik meg közösen a tölgyet. Iskolai osztályok, végzős diákok készítenek közös fotót alatta feledhetetlen emlékül. Gyakran látni festőket, akiket megihlet a szélesen boruló tölgyfa korona, a mögötte látható fa harangtorony.

Kisiskolások készítenek róla rajzokat, festenek képeket. A rajzórai és szakköri foglalkozások tudatosan is megfigyelt témája a fa. 2014 végén Farkas Anna festőművész, Megyesi Ilona és Tanyik József kezdeményezését felkarolva dr. Báthori Gábor képviselőtestületi tag javasolta a tölgy védetté nyilvánítását. A kezdeményezők ötletüket a városlakók mintegy félszáz támogató aláírásával támasztották alá. A város rendelettel egyéni védelem alá helyezte a közkedvelt tölgyfát, majd 2015. május 17-én a konfirmációt követően az egyházközség tagjai, a konfirmáló gyerekek, a városlakók, a képviselőtestület tagjai és a kezdeményezők ünnepélyes keretek között hivatalosan is védetté nyilvánították a tölgyet, alatta – hasonlóan az 1896-os elődökhöz – időkapszulát helyeztek el.

Így szavazhat

Kattintson az Év fája oldalra, majd az oldal megnyitása után keresse a döntős fát: "3. A nyírbátori tölgyfa". Írja be az e-mail címét, majd kattintson ide: "Ez a történet és a fa legyen a nyertes!". Ezután kattintson az e-mail címére érkező igazoló linkre! Végül újra irány az oldal, ahol a "Szavazok" gombra kattintva adhatja le voksát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés