Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháziak! Tudják, mi a totojmász? Kérdezzenek egy debrecenit!

| 2017. 09. 22. | 14:11:00
Fordítsunk magyarról magyarra!
Nyíregyháziak! Tudják, mi a totojmász? Kérdezzenek egy debrecenit!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szellemes összeállítást tett közzé egy Pink Zebra nevű felhasználó a Caféblogon. Készített egy magyar-magyar szótárt, amelyben megyénként gyűjtögetett olyan kifejezéseket, melyek tapasztalata szerint egy-egy tájegységre jellemzőek. Így került a szótárba például Bács-Kiskunból a csetres (jelentése: koszos edény), Borsod-Abaúj-Zemplénből a makuka (jelentése: szotyola), amit Csongrádban ricának hívnak, Hajdú-Biharból a talpastik (kacsa), vagy éppenséggel a totojmász, ami egyébként galamb, Szabolcs-Szatmár-Beregből a zsizsa (forró), Vas megyéből pedig a böszme (hülye).

Lehet persze vitatkozni vele, mert Szabolcsban nem általánosan elterjedt, a "megyek nagymamáméknál" a (helyesen) nagymamámékhoz helyett, és persze a Nyírségben is használják a létrára a lábtót, akárcsak Hajdú-Biharban, és ugyanígy pacuha a rendetlen, míg ugyanerre Borsodban a patrac kifejezést használják (ez egyébként nincs az összeállításban). És persze Nyíregyházán is szeretnek lipityókázni a gyerekek, mint Miskolcon.

Olvasson bele a magyar-magyar szótárba, s ha önnek is vannak véleménye szerint csak a megyénkre jellemző, csak ebben a térségben használt szavak, kifejezések, ossza meg őket velünk!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés