Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Íme a legújabb magyar csoda!

| 2017. 10. 08. | 11:07:00
Ezt ajánlják cukor helyett.
Íme a legújabb magyar csoda!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt az egészségtudatos emberek új édesítőszere, az almacukor. Egy magyar társaság készítménye, természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, és nem utolsó sorban kellemes ízélményt nyújt - írja a Családilap.hu

„Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőt, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L fruktóz tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért

elkezdtük kutatni: miként tudnánk természetes almacukrot készíteni.

Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra" - monda Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó Dia-Wellness Kft. tulajdonosa a lapnak.

Jó hír a szabolcsi gazdáknak az újabb feldolgozási lehetőség

Köztudott, hogy a finomított fehércukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet. A gyakori inzulinszint-ingadozás az éhségérzet egyik legfőbb befolyásoló tényezője. Nagyjából egyenletesen kell tartani az inzulinszintünket a nap folyamán - ezért is ajánlják a szakemberek a napi 5-6-szori étkezést.

Mivel a fehér cukornak nagyon magas a glikémiás indexe, érdemes olyan alternatív édesítőszert keresni, amely természetes eredetű és nem vált ki nagy inzulinválaszt. Az almacukor szirup éppen ilyen, melynek legfőbb alkotóeleme az L fruktóz.

Fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség. Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított fruktózról vagy pedig egy természetes anyagból, jelen esetben almából kivont gyümölcscukorról beszélünk. Kémiailag és élettanilag sem ugyanaz a hatása a kétféle fruktóznak.

Egészségtudatos emberek számára kiváló megoldás lehet az ételek édesítésére. Inzulinos - úgynevezett egyes típusú - cukorbetegnek nem javallott.  om, de egy életmóddal, diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést igénylő diabétesz esetén beilleszthető az étrendbe, azzal a feltétellel, hogy bele kell számolni az előírt napi szénhidrát- kalóriamennyiségbe, hiszen az almacukor nem energia- és szénhidrátmentes" - hangsúlyozta Szarka Dorottya dietetikus.

Az almacukor szirup édessége körülbelül a mézhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas.

„Kiválóan alkalmas a kávé ízesítéséhez, süteménybesütéshez, ételek, saláták, stb. édesítésére, turmix készítéshez, sütéshez-főzéshez 99 százalékban ugyanúgy használható, mint a répacukor. Arra kell figyelni, hogy mivel folyékony állagú, ezért ha van folyadék a receptben, akkor abból az almacukor 20 százalékával kevesebb folyadékot kell beletenni. Egyetlen esetben nem működik az almacukor, amikor például habcsók készítésekor a felvert tojásfehérjét szárítani szeretnénk, mert az almacukor képtelen kiszáradni. Viszont ugyanez a tulajdonsága nagyon pozitív, amikor piskótába tesszük az almacukrot, mert nem szárad ki a tészta, hanem finom puha marad" - emelte ki Gangel András termékfejlesztő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés