Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óraállítás. Tudja, hogy hol volt először?

| 2017. 10. 26. | 13:13:00
Meg fog lepődni.
Óraállítás. Tudja, hogy hol volt először?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap egy órával tovább alszunk, vagyis visszakapjuk azt az időt, amit a nyári időszámításra való átálláskor "elvettek" tőlünk. De van egy rossz hírünk is: egy órával korábban fog sötétedni. De vajon tudták-e, hol vezették be a világon először a nyári időszámítást?

A világon elsőként Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be az óraátállítást 1916-ban, jelenleg pedig több mint hetven országban alkalmazzák a nyári időszámítást - írja a házipatika.hu.

Kevésbé ismert tény, de az óraátállítás negatív és pozitív velejáróit a magyarok - az Osztrák-Magyar Monarchia többi nemzetiségével, illetve a Német Császársággal együtt - a világon elsőként tapasztalhatták meg. Több mint száz évvel ezelőtt,

1916. április 30-án este 11 órakor álltak át először a központi hatalmak országai a nyári időszámításra,

hogy így spóroljanak erőforrásaikon. Nem sokkal utánuk az antant országai közül az Egyesült Államok, illetve Nagy-Britannia is követte a példát:

a hosszabb nyári délutánokkal elért energiamegtakarításnak köszönhetően így ők is jelentős összegeket tudtak átcsoportosítani a hadigazdaságba.

Az első óraátállítás alig több mint két évig maradt csupán fent, a háború végével az országok visszaálltak a hagyományos számítási rendre. Egy újabb világégés kellett hozzá, hogy 1941-ben a háborúba sodródott nemzetek ismét bevezessék a nyári időszámítást, mely rendet aztán kisebb-nagyobb kihagyásokkal a legtöbbjük meg is tartotta. Jelenleg a világ hetvenhárom országában állítják át az órákat, gazdasági és élettani hatásai miatt azonban máig viták övezik a kérdést, hogy szükség van-e rá egyáltalán.

Már a rómaiakat is foglalkoztatta a téma

Az óraátállítás ötlete nem az első világháborúban fogant meg, kezdetleges formáját már a Római Birodalomban is alkalmazták, legismertebb pártfogója pedig Benjamin Franklin volt. Az amerikai természettudós és diplomata 1784-ben végzett komolyabb számításokat, hogy mennyi gyertyát spórolhatna meg az ország egy órányi időeltolódással. Majdnem száz évvel később, 1895-ben egy rovarszakértő, George Vernon Hudson vetette fel ismét az óraátállítás ötletét, aki az állatvilágot tanulmányozva kétórás átállást javasolt. 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés