Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Batáta, te édes!

| 2017. 11. 02. | 09:39:00
Egyre népszerűbb ez a gumós növény hazánkban is.
Batáta, te édes!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban csak nagyáruházakban lehetett kapni édesburgonyát, vagyis batátát (meglehetősen drágán), de az utóbbi időben egyre többször találunk a piacon is, sokkal barátibb áron. Táplálkozás szakértők magas C-, B2-, B6- és E-vitamin és tartalma miatt javasolják a fogyasztását, illetve azért, mert gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium, réz, mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, így cukorbetegeknek is ajánlják.

Borbás Marcsi a Gasztroangyal legutóbbi adásában lila színű szilvásgombócot készített batátából, de a gyökérgumó húsa lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín, sőt vörös is. De mi is az édesburgonya, hol és hogyan terem, egyebek között erről kérdeztük a Nyíregyházi bokortanyák egyikén, Csernyikbokorban élő Türk-Surman Renáta őstermelőt. 

Hányféle édesburgonya van?

A világon több mint 400 fajta édesburgonya létezik, de Magyarországon, kb. 7 fajtát ismerünk, termesztünk. A hazánkban található édesburgonya fajták: Zombor, Boribon, Emmur, Susa, Purple, Norangel és Ásotthalmi. A hús színében és ízében is van eltérés az egyes fajták között. Az egyiknek fehér, vagy világosszürke színű a húsa, a bőre mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta, amellyel gyakran találkozhatunk: sötét narancssárga húsú, bőre sárgás-pirosos, vagy réz színű. Ennek a fajtának az íze a sütőtökhöz áll közel, édes.

Mi a különbség a hagyományos burgonya és a batáta között?

Az édesburgonya a rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény.

A hagyományos burgonyánál gumókat vetünk, míg az édesburgonyánál palántázunk.

Maga a növény sem hasonlít a burgonyához: hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz.

Az édesburgonyát palántázzák (kertlap.hu)

Mennyiben igényel más szakértelmet a termesztése?

Ahhoz, hogy egy ilyen értékes növényt meg tudjunk termelni, nem elegendő csak elültetni és várni. Jelenleg, kisebb gazdaságokban még kevés eszköz áll rendelkezésre a növények megvédésére, éppen ezért sokkal nagyobb szakértelmet igényel az édesburgonya termesztése. A hajtások kezelése januártól folyik és egészen májusig tart. Aztán jön a palántázás, amit általában kézi munkával végeznek. A kultúrnövények gyomelnyomó képessége alacsonyabb, mint bármelyik vadnövénynek. A gyomok sokkal gyorsabban növekednek, mint a kultúrnövény és sokkal erősebben szívják el a vizet és a tápanyagot is a talajból. Ezért kell többször kapálni, melyet kézi munkával és kultivátorral is végeznek. Az elszívott tápanyagokat és vizet folyamatosan pótolni kell. A betakarítás kisebb földterületeken kézzel, nagyobb területeken már géppel folyik.

Miért tanácsolja inkább az édesburgonya fogyasztását?

Az édesburgonya szénhidrátban gazdag, a sárga húsú fajta magas béta-karotint tartalmaz. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is.

A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. A zsenge levelei, hajtásai is fogyaszthatók, melyben még több a C-vitamin és a béta-karotin.

Tartalmaz még értékes ásványi anyagokat is, mint például: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink. Akár a fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe, hiszen az energiatartalma 100 gramm batátában 117 kalória.

A húsának színe lehet fehér, sárga, szürke, sőt, lila is (fotó: batata.hu)

Kiknek javallott az édesburgonya fogyasztása?

Minden korosztálynak javallott az édesburgonya fogyasztása, de igazából annak ajánlatos, aki a reformkonyhát szereti. Érdemes gyakran fogyasztani, mert hasznos anyagokat tartalmaz szervezetünk számára. A cukorbetegségben szenvedők számára is megengedett a fogyasztása, hiszen az édesburgonya szabályozza is a vércukorszintet, különös módon akkor, ha az édesburgonyát pároljuk. Más betegségekben, mint asztma, gyomorfekély, fejfájás, szenvedők számára is ajánlott a fogyasztása.

Minden esetben helyettesíthető-e a hagyományos burgonyával?

Az édesburgonyának semmi köze a hagyományos burgonyához, más ízvilág, nem lehet összehasonlítani őket. A sokoldalú édesburgonya is ehető sütve, főzve, párolva, grillezve és pürésítve is.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés