Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örömükben sütnek a nyíregyházi asszonyok

| 2017. 11. 29. | 16:52:00
Mert boldog ünnepet akarnak szerezni másoknak.
Örömükben sütnek a nyíregyházi asszonyok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sütni öröm. Öröm annak, aki készíti, és annak, aki kapja. Duplán boldogság, ha rászorulóknak szerezhetünk vele meglepetést. Ez hívta életre az örömsüti mozgalmat az országban, melynek több éve Nyíregyházán és környékén is működik csoportja.

Most Juhász Lajosné Andrea és Vámosiné Verebélyi Marianna a motorja a nyíregyházi csapatnak. Velük beszélgettünk a közelgő ünnepek kapcsán.

A zárt csoport a Facebookon szerveződik, egyre több tagja van, és azt szeretnék, ha közülük minél többen vennének részt valóságosan is egy-egy akcióban. Ilyenkor, karácsony előtt szükség van minden dolgos kézre. Andrea és Marianna elmondta: lányok, asszonyok ragadnak kötényt, gyúrnak, dagasztanak, hogy az ünnepre minél több rászoruló – beteg, sérült gyermek, idős, otthonban élő nyugdíjas - asztalára jusson a házi finomságokból.

Saját receptek

Sokan saját, kipróbált receptek alapján készítik az édességet, mindenki maga dönti el, mit süt.

Jutott már a süteményekből a mentők asztalára, Kislétára, Nyírszőlőbe, anyaotthonba, attól függően, mennyi felajánlás érkezett. Jellemzően 50 és 300 adag közötti mennyiség gyűlik össze egy-egy alkalomra.

Az ajándékozottak körét az asszonyok határozzák meg, ők keresik a lehetőségeket annak függvényében, mennyi nyersanyag illetve kész sütemény gyűlik össze az ünnepekig. Így valódi meglepetés, amikor a finomságoktól roskadozó tálakkal, tálcákkal megérkeznek a kiválasztott helyszínekre.

Gyerekeikkel együtt

A beteg gyerekek és a magatehetetlen emberek különösen közel állnak a szívemhez – meséli Andrea, aki két gyermekét a kezdetektől bevonja készülődésbe.

Elmondja nekik, hogy

olyan gyerekeknek sütnek, akik nem családban élnek, nincs apuka és anyuka, nem tudnak együtt készülődni, az ő asztalukon nem lesznek házi sütemények az ünnepen.

Igazi munkamegosztás van ilyenkor Juhászéknál, a kicsik mellett az édesapjuk is beáll a sorba.

– Számomra nagyon fontos, hogy a két kezem munkájával segíthetek másokon. Örömöt jelent, majdhogynem sírni tudnék, hogy képes vagyok segíteni. A legszebb élmény, amikor láthatom az örömtől csillogó szemeket – meséli Andrea.

Saját forrásból

Az egészben a legnehezebb, hogy nem lehet előre tudni, akik jelentkeztek a sütésre, be is váltják-e az ígéretüket. Sajnos, előfordult már, hogy többen visszaléptek, s mikor már gyűlnek a sütemények, kiderül, kevesebb, mint amire számítottak. Ezért is meglepetés, mikor, hová szállítanak, mert nem akarnak komolytalannak tűnni. Ha nincs elég édesség, választanak kisebb létszámú helyet.

Nincsenek szponzoraink – magyarázza Marianna. Mindenki maga teremti elő a nyersanyagot. Ő egyébként – a képek tanúsága szerint – tortában verhetetlen.

Fotón két olyan tortát is mutatott, amelyikről nem gondoltuk volna, hogy édesség. Az egyik a megszólalásig hasonlít egy harcsához, a másik szakasztott mása egy tükörpontynak.

Hinné, hogy nem igazi?

Ez a harcsa is édes élmény

Nem véletlen a „témaválasztás”: a családban több horgász is akad, őket szokta meglepni a tortahalakkal. Neki egyébként a kisebbik fia dolgozik ügyesen a keze alá, de a nagy sem rest, ha segítségről van szó. Saját maga kalkulálja ki a mennyiségeket, és ahogy Andreának, neki is saját receptjei vannak. A sütős-főzős műsorok, az internet újabb receptek kitalálásához ad ötleteket.

S hogy kik ők?

Andrea (balról) és Mariann

Juhász Lajosné Andrea eredeti szakmája bolti eladó; nagyon régóta hobbija a sütés. Aztán egyszer úgy adódott, hogy szüksége volt egy papírra, így végzett el saját költségén egy cukrász tanfolyamot.

Vámosiné Verebélyi Marianna szakmája kozmetikus és általános szociális munkás. Csodálatos kézügyessége nem véletlen, a „családban marad”, ugyanis húga szobrász. Őt az édesanyja tortaszobrásznak becézi, amikor meglátja egy-egy újabb alkotását.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés