Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tévhitek a megfázásról: hagyjuk már a vöröshagymát!

| 2017. 11. 30. | 19:13:00
Sokan a mai napig a csodákban hisznek.
Tévhitek a megfázásról: hagyjuk már a vöröshagymát!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lassan itt az ideje tartósan kikészíteni a télikabátot, az átmeneti ugyanis már nem véd a hideg ellen. A tél beköszöntével a megfázásos megbetegedések száma is nő, ezért amellett, hogy számba vettük a népszerű tévhiteket, összeszedtünk néhány hasznos tippet is, amely jól jöhet nátha esetén.

Tévhit: A megfázást nem lehet elkapni

Bizonyára mindenki tapasztalta már egy láthatóan megfázással küszködő, náthás emberrel találkozva, hogy az illető azzal védekezik üdvözléskor: Csak egy kicsit megfáztam/folyik az orrom, de nem fertőző. Kollégák esetében pedig esetleg találkozott már a Simán be tudtam jönni dolgozni, nem vészes a dolog formulával. A megfázást viszont a sokakban élő tévhit ellenére nagyon is el lehet kapni. – A megfázásos megbetegedések 98 százalékát vírusok okozzák, cseppfertőzéssel terjednek – magyarázza dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész fej-nyaksebész szakorvos. Egészen addig, amíg valaki köhög és váladékot ürít, fertőz. A köhögést, a tüsszentést, az orrfolyást ugyanis az okozza, hogy fertőző kórokozók tapadtak meg az orrnyálkahártyán, a garatban vagy az alsó légutakban, amelyek a már említett testváladékokkal ürülnek ki a szervezetből.

Hogy a fertőző időszak kinél hány napig tart, és az immunrendszer mikor győzi le a vírusfertőzést, nem lehet pontosan megmondani. De amíg a fent említett tünetek fennállnak, érdemes fokozottan figyelni magunkra és másokra is.

Tévhit: Tegyünk megpucolt vöröshagymát az ágyunk mellé éjszakára

– Én is találkoztam hasonló esettel a pályám elején. Egyszer egy idős hölgy azzal keresett fel, hogy fáj a füle. Valamelyik rádióműsorban hallott egy igazán 'hatásos' receptről, miszerint vizelettel átitatott fokhagymát (vattába csavarva) kell a fülbe tenni. Nyilván nem volt érdemi hatása. Ahogy a félbevágott vöröshagymának sem lesz – említ gyorsan egy másik példát dr. Halász. A megpucolt és félbevágott vöröshagymáról valószínűleg azért gondolhatják sokan, hogy gyógyulást idéz elő, mert hatására kitágulnak a pórusok és a nyáktermelő sejtek ontani kezdik magukból a váladékot. Egyfajta természetes "orrmosó" hatása van, de másra nem igazán jó. Önmagában ettől egy nap alatt senki nem fog meggyógyulni egy komoly megfázásból. A szakorvosok szerint jó, ha az orrváladék minél könnyebben és gyorsabban távozik, de van ennek más (kevésbé kellemetlen és büdös) módja is. Például a már említett orrcsepp használata.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés