Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kérdés önmagadhoz ez legyen: mi hiányzik?

| 2018. 01. 22. | 09:23:00
Aki változtatni tud, az fejlődik. Debreceni pszichológussal a januári fogadalmakról.
A kérdés önmagadhoz ez legyen: mi hiányzik?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január a változás és a változtatás hónapja. Mindenféle dolgot megfogadunk, hiszen az új év mindig változást hoz. Vagyis hozhat, ha mi is akarjuk. Megfogadjuk, hogy letesszük a cigit, fogyni fogunk vagy végre elkezdünk sportolni. Aztán eltelik a január, a megvalósítás várat magára, vagy éppen elkezdtük, de a kezdeti lendület alábbhagyott. De mi állhat a változás útjába? Miért nem sikerül?

Watzlavick elsőfokú és másodfokú változásról beszél. Az elsőfokú változásnál nem történik valódi, minőségi, igazi változás. Ez olyankor történik, amikor a rendszeren belül történik változás. A rendszer jelenthet sok mindent, beleértve a szokásainkat, családunkat. Amikor a rendszeren belül változtatunk, azokat a megbukott, nem bevált módszereket alkalmazzuk újra, amellyel igazából sosem sikerült elérni a célunkat. Például ha letenni szeretnénk a cigarettát, akkor a szokásos tapasz-rágó kombinációt alkalmazzuk, amelyet már oly sokszor cserbenhagyott bennünket. De amint jön egy buli a barátokkal, rögtön előkerül a sör mellé egy szál cigi is. Először. Aztán már engedékenyebbek leszünk, és fondorlatos gondolati torzításokkal felmentjük magunkat a következő cigi felelőssége alól, mígnem újra ott állunk a függőség bűzös talaján.

A másodfokú változás ezzel ellentétben a rendszert kívülről változtatja meg. Valódi, minőségi változást hoz. Ha visszatérünk a dohányzás példájához, akkor nem a tapaszokra, az appokra, a gyógyszerekre kell hagyatkoznunk. Át kell gondolni azt, amely a cigaretta mögött áll: miért is kell ez nekem valójában? Hogyan szolgál ez engem? Mit nyújt nekem? Át kell gondolnunk, hogy valójában mi hiányzik. Ezek nagyon fontos kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk ahhoz, hogy a változás valódi legyen. Mire van szükségem? Valóban arra, amit ad? A bűzre, a kátrányra, a nikotinra? Vagy inkább mert ez csökkenti a szorongásomat, a feszültségemet? Vagy azért, mert így el tudok vonulni egy picit és gondolkodhatok nyugodtan. Ehhez biztosan ehhez cigire van szükségem? Amikor ezeket a kérdéseket feltesszük, igyekezzünk őszintén válaszolni rá. Lehet, hogy egyből nem találunk rá választ, de a legváratlanabb pillanatban is bevillanhat. Amikor ezek a válaszok kirajzolódnak, könnyebb dolgunk lesz. Azonban a szükségletek felismerése olykor nagyon nehéz.

Változni nem könnyű, ahogyan változtatni sem. A változás fejlődéssel, növekedéssel jár.

Rogersnek van egy gondolata, amely nagyon hatásosan szemlélteti a fejlődés problémáját. Ha egy virág nem megfelelően fejlődik, akkor mit teszünk? Nem a virágot kezdjük el gyógyítani, élesztgetni, hanem igyekszünk a környezetét, a körülményeit megváltoztatni. Átültetjük, más helyre pakoljuk, ahol több fényt kap. Tehát ahhoz, hogy a növény változzon, fejlődjön, a körülményeit illetve a körülvevő hatásokon változtatjuk. Ahhoz, hogy valódi változást, igazi fejlődést érjünk el, a körülményeket, az okokat, a hatásokat kell feltérképeznünk. Így amikor elbizonytalanodunk vagy elgyengülünk egy nehezebb pillanatban, gondoljunk arra, mi az, amire valóban szükségünk van. Biztos arra a falat tortára? Vagy inkább csak egy vigasztaló szóra vagy egy kis szeretetre? Bármikor is vágunk bele, minden nap új esélyt ad, tehát merjünk változtatni!

- FGYN -

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés