Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen bátor testvérpár nincs még egy Nyíregyházán!

| 2018. 02. 28. | 08:59:00
Ők a Császáriak.
Ilyen bátor testvérpár nincs még egy Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán egy dologból biztosan kettő van. Tűzoltó Császáriból. Méghozzá Bátorságért Érdemjellel kitüntetett Császáriból. Az idősebbik fivér, Csaba a tűzoltóságon beosztott tűzoltó, öccse, Zsolt, korábban szintén ott szolgált, jelenleg az igazgatóság hatósági osztályán dolgozik.

Ritka, hogy egy testvérpár érdeklődési köre ugyanaz legyen, ráadásul mindketten egy-egy olyan esetnél bizonyították rátermettségüket és bátorságukat, amelyet a Belügyminiszter a Bátorságért Érdemjellel ismert el.

Nos, ők a Császári testvérek. Csaba 1996-ban szerelt fel Nyíregyházára, öccse Zsolt pedig egy év múlva követte. Bár, nem lehettek egy szolgálati csoportban, mégis mindketten a hivatásnak szentelték életüket.
Császári Csaba még zászlósként 2012. augusztus 2-án egy III. kiemelt riasztási fokozatú tűzesethez vonult a nyíregyházi egységekkel, a megyeszékhelyen egy általános iskola tetőszerkezete égett.

A beavatkozás során három gázpalackot hozott ki az épületből, ezzel megakadályozta a robbanást, a tűz továbbterjedését.

Pintér Sándor belügyminiszter Bátorságért Érdemjelet adományozott részére. Mint mondta: a honvédség után jelentkezett tűzoltónak. 1989-ben folytathatta volna pályafutását a fővárosban, akkor a Komondor kommandó tagja lehetett volna, de a család mellett döntött.
A ma már törzszászlósi rendfokozattal rendelkező tűzoltó összesen 18 évet töltött 1/1-es beosztásba, több ezer beavatkozásnál, a legnagyobb eseteknél döntött és irányított. Komoly képgyűjteménnyel rendelkezik. Csaba azt is elárulta, hogy októberben nagyapa lett, így fiú unokája leköti minden szabadidejét, de ha mégsem vele lenne, akkor még a siklóernyőzést és a testépítést választja az ötödik x felé közeledő tűzoltó.

Öccse, Császári Zsolt 2007-ben két egymást követő káresemény gyors és hatékony felszámolásával, valamint az ott lakók kimenekítésével bizonyította rátermettségét és bátorságát a tűzoltói hivatásra.

Érpatakon, 2007. február 5.-én egy lakóházban keletkezett tűz oltásánál a szakszerű és gyors beavatkozással egy nő kimentésében vett részt, valamint március 4.-én Nyíregyházán, az Ungvár sétányon egy tízemeletes házban keletkezett pincetűz oltásakor több lakó kimenekítése során tanúsított bátor helytállása elismeréséül kapta meg a kitüntető címet. Nem csoda, ekkor már tíz év telt el felszerelését követően. Villamos gépszerelőként dolgozott, 1993-ban a honvédség után járt először a nyíregyházi laktanyába, de csak négy év elteltével döntött a bevetési ruha mellett. Persze a mai napig nem bánja. Végigjárta a ranglétrát, beosztott tűzoltóból hamar gépkocsivezető, majd a folyamatos képzéseknek és szorgalmának köszönhetően szerparancsnok lett. Tizenkét év alatt sok mindent látott, a főiskola elvégzését követően először a tűzmegelőzési osztályra, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályára került, ahol ma már őrnagyként és kiemelt főelőadóként dolgozik.

Nemcsak hivatásának, de a gépkocsik szeretetének is hódol, elsősorban a japán prémium kategóriás márkák a gyengéi, persze felesége és két gyermeke ezt megbocsájtja neki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés