Hirdetés

Ismét van hospice Nyíregyházán

MTI/Szabolcsihír

2018.02.02. 12:40

Ismét van hospice Nyíregyházán
Illusztráció: pixabay.com

Szabolcs-Szatmár-Beregben a daganatos betegség a harmadik leggyakoribb halálok.

Hirdetés

 Végstádiumban lévő, elsősorban daganatos betegek ellátására nyolcágyas hospice-részleg kezdte meg működését a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban februárban - jelentették be sajtótájékoztatón pénteken.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az eseményen elmondta: a kórház onkológiai tömbjében, egy- és kétágyas kórtermekben indult el az ellátás, a betegeket várólista alapján veszik fel a részlegre.

A súlyos betegeket olyan csoport látja el, amelyben orvosok, ápolók, pszichológusok, mentálhigiénikusok és szociális munkások egyaránt dolgoznak - közölte a főigazgató.

Az ellátás célja, hogy a lehetőségek szerint javítsák az ide került betegek életminőségét, enyhítsék testi és lelki szenvedéseiket, a hozzátartozóknak pedig támogatást nyújtsanak a betegség és a gyász terheinek elviselésében.

Vass Judit részlegvezető főorvos szólt arról, hogy

a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben a magyarországi daganatos halálozás az európai átlag felett volt, százezer lakosra vetítve 348-an halnak meg ebben a betegségben, míg az európai átlag 261 volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

a daganatos betegség a harmadik leggyakoribb halálok; évről évre egyre több ilyen megbetegedést regisztrálnak, ezért várhatóan mind több végstádiumban lévő daganatos betegnek lesz szüksége erre az ellátásra.

A becslések szerint a daganatos betegek húsz százaléka igényel ilyen ellátást. Magyarországon tavaly 94 intézményi és hospice-szolgáltató intézet működött, amelyek az elmúlt három évben nyolc-kilencezer beteget láttak el, de legalább 16 ezer betegnek lenne szüksége ilyen szolgáltatásra - mondta a főorvos.

A megyében ez az első ilyen jellegű fekvőbeteg-gyógyintézet, amelyben elindítják ezt a szolgáltatást. A mintegy 10 millió forintból kialakított hospice-részleget a tervek szerint később tovább bővítik a nyíregyházi Jósa András kórházban.

Megjegyezzük, korábban már működött Nyíregyházán hospice-szolgálat, hosszú ideig a sóstói Szivárvány Idősek Otthonában látták el a betegeket. Ezt azonban bezárták, miután az intézmény egyházi fenntartásba került.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés