Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hej, de jó kiszállni egy kicsit a mókuskerékből!

| 2018. 03. 08. | 17:04:00
Előkaptuk az ecsetet.
Hej, de jó kiszállni egy kicsit a mókuskerékből!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ki ne vágyott volna még arra, hogy kiszabaduljon a mindennapok mókuskerekének monotóniájából, és valami merőben mást csináljon a megszokottól? Valami szépet, kreatívat. Lehetőleg gyorsan. Aztán meglát egy hírt valahol, és jelentkezik.

Elkésik, persze, hogy késik pár percet, mert csúszik az út, ki a csuda gondolta, hogy hóval köszönt be a meteorológiai tavasz. Lihegve kivágja az ajtót, és visszahőköl, mert a terem tele van. Olyanokkal, akiket ugyanaz motivált ezen a havas, hideg délelőttön: festékpalettát és ecsetet ragadnak.

Mindenki előtt festőállvány, rajta a méretre vágott lemez, amit előzőleg már gondosan lealapoztak, erre készül a mű. Ki-ki szabadon választ, hogy a felkínált 2-3 festmény közül melyiket másolja le. Anyukák gyerekekkel, gyerekek barátaikkal, nagymama unokájával – nincs korhatár.

Piktorok

A Piktor Tanoda ötlete 2016 derekán a debreceni Mulik Tünde fejéből pattant ki, nyíregyházi partnere ebben a kezdetektől Biri Ildikó. Ők ketten ugyanannál a mesternél tanultak festészetet, majd elhatározták, ismereteiket szívesen átadnák másoknak is. A másfél éve működő tanodában ma már négyen tanítanak, és szépen araszolnak keletről nyugat felé – Debrecen, Nyíregyháza, Záhony, Nagyhalász, Nyírmada, Eger, Kecskemét, Szeged, Budapest, Szekszárd, Szombathely – ma már egyre több városba hívják, hívják vissza őket.

Tünde méri, osztja a festéket

Ez ugyanis egy olyan program, ahol a sikerélmény garantált. Szórakozva tanul, aki ide eljön, erre garancia Tünde lendületes, magával ragadó egyénisége. Ecsettel kezében cikázik a festőállványok között, magyaráz, mutat, ha kell, belejavít a készülő festménybe. Ildikóval megosztják a munkát, miután két (most épp három) festmény közül lehet választani, egyik elkészítését Ildikó, a másikét Tünde vezényli.

Ecset és festék

Világos színekkel kezdünk, majd fokozatosan visszük fel a sötétebbeket, egyre jobban alakul a kép. A havas háztetőre árnyékot vet a szomszéd tető, szépen kanyarog az út, amelyen itt-ott már piszkos az eltakarított hó. Végére maradnak a fák, a legtöbb figyelmet ezek igénylik, ugyanis nem mindegy, hogyan tartjuk az ecsetet, merre mozgatjuk, hogy tényleg úgy és ott hajoljanak az ágak, amerre szeretnénk.

Biri Ildikó alapítótag a tanodában

A többség először jött, de már tervezi a következő alkalmat. A szemközt ügyesen festegető, kisvárdai óvodavezető Dr. Battyányiné Székely Csillának viszont ez már a második alkalom. Az először festett „Kalapos nő” már a szobája falán függ, bekeretezve. Azért jött el megint, mert olyan jólesik kicsit kiszakadni a megszokott környezetből.

De vannak itt gyerekek is: a 9 és fél éves Török László Zsigmond az anyukájával és testvérével jött, sőt, még három kis barátját is magukkal hozták. Azt mondja, nagyon élvezte a munkát, csakúgy, mint Mikula Milán, aki máskor is jönni akar. Most téli képet festettek, mert télies volt az idő, legközelebb valami mást szeretnének.

A csúcstartó - nyolc alkalommal és képpel - Gerliczky Petra, akinek tehetségéhez nem fér kétség. Az itt készült képek egy része otthon díszíti a falakat, más részüket odaajándékozta rokonoknak. Most a nagymamáját, Gerliczy Jánosnét csábította el magával, ugyanazt a képet másolták, és versenyeztek, kinek sikerül jobban.

Csapatépítés

Sokan visszajárnak – meséli a foglalkozás végén Tünde, aki azt is elmondja, hogy Debrecenben csapatépítő tréningre is felkérték már őket. Akkor azt találták ki, hogy a képnek mindenki csak egy kisebb darabját fesse meg, s csak azután állt össze egy nagy egésszé a kép. Roppant élvezték a résztvevők.

A másolásra, megfestésre szánt képeket Tünde előtte megfesti. Ha egy óra alatt végez, akkor az a tapasztalat, a tanodások is el tudják készíteni a rendelkezésre álló három óra alatt. Pedagógus végzettséggel rendelkezik, emberi erőforrás tanácsadó a mesterdiplomája. Azt mondja, ezek a foglalkozások terápiás rehabilitációs célokat is szolgálnak, parkinsonos, alzheimeres is jár hozzájuk, és boldogok, amikor jobban sikerül egy-egy alkotás.

A legkülönfélébb szakmák képviselői megfordultak már itt, a könyvelőtől az adóellenőrig.

Valentin napra

Feltűnően ügyesen bánt az ecsettel egy fiatal pár is: Bíró Anett és Csőri Zsolt. Meglepetés, a fiatalember ötlete volt, hogy jöjjenek el. Ezzel ajándékozta meg a férfi párját Valentin nap alkalmából. Két éve járnak együtt. Egyszer Anett megemlítette, hogy érdekli a festés, Zsolt pedig kikutatta ezt a lehetőséget. A stresszes hétköznapokból kifejezetten jólesett most kipróbálni magukat egy másik területen. Ráadásul kiderült, hogy mindketten nagyon tehetségesek. Különböző témát választottak, be is kereteztették a műveket, aztán majd eldöntik: megtartják-e a sajátjukat, vagy cserélnek.

És persze elkészült e sorok írójának első téli tája is - egy felesleges hófelhővel, viszont kicsit kevesebb fával, mint az eredeti, de nem lehet egyszerre festeni, írni és fotózni.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés