Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét üt a Föld Órája

| 2018. 03. 13. | 20:03:00
Már lehet regisztrálni.
Ismét üt a Föld Órája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly óriási eredményekkel söpört végig a Föld Órája a világon: Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak a döntéshozók.

A világ legnagyobb önkéntes civil akciója mindenkinek lehetőséget ad a kapcsolódásra és a valódi tettekre. A WWF Magyarország idén izgalmas kihívást indított, amelyek teljesítésével bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkentse a természeti értékeinkre nehezedő nyomást.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12000 épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára - többek között a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, a Tokiói torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A közösségi oldalakon is tarolt a Föld Órája: három hónap leforgása alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált a mozgalom.

A világ tehát tavaly is Föld Órája lázban égett, és a főszervező WWF idén is hasonló tettekre számít.

Négylépéses kihívás

Az idei Föld Órája fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz, és fenntartható életmódunkkal hozzájáruljunk annak egészséges működéséhez. Ennek fényében a WWF Magyarország útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít. Az első kihívás során arra buzdítanak mindenkit, hogy csatlakozzon a Föld Órájához, és március 24-én 20.30-kor kapcsolja le a világítást egy órára, második lépésként egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak.

– "Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40 százalékát a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője, hozzátéve: a negyedik kihívás követni a WWF Magyarország Facebook oldalát.

Fáklyás túra és csillagnézés

A www.foldoraja.hu oldalon több ötletes esemény is alakul erre az estére :

Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon  Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik - az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült "szentjánosbogár-keresésre" invitálják a résztvevőket.

A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés