Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fiókalesre csábítanak Nyíregyházán

| 2018. 05. 01. | 13:05:00
A Sóstói-erdőben lesz a séta.
Fiókalesre csábítanak Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Madárfióka-odúlesre várja az érdeklődőket május 5-én az E-misszió Egyesület a nyíregyházi Sóstói-erdőbe.

A korábbi években már több mint hatvan fészekodút készítettek és helyeztek el az egyesület önkéntesei az erdőben.

Az odúkat minden tavasszal ellenőrzik, hogy azokban milyen madarak költenek és hány fiókát nevelnek fel. Az egyesület adatai szerint az elmúlt nyolc év alatt legalább ezer kismadár, főleg kék- és széncinegék, csuszkák, légykapók, verebek, illetve baglyok keltek és repültek ki ezekből a mesterséges odúkból - mondta Szigetvári Csaba egyesületi elnök az MTI-nek.

A madárfióka-les alkalmával a természetvédők ellenőrzik az összes odút, rögzítik a tojásokra és a fiókákra vonatkozó adatokat. Szakértői segítséggel az akció résztvevői is belekukkanthatnak az odúkba, megleshetik a kis lakókat.
A szakértő emlékeztetett,

az erdőben folyó felújítási munkák és a klímaváltozással összefüggő szélviharok károkozása miatt egyre kevesebb az idős, odvas fa, amelyekben ezek a madarak fészkelni tudnának. A fiatal faállományokban mesterséges odúk kihelyezésével segítenek rajtuk a szakemberek; ez nemcsak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert

énekesmadaraink fontos szerepet játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában, ezáltal a fák egészségi állapotának védelmében.
Egy fészekalj felnevelése során akár több tízezer kukacot és rovart is összeszednek a madárszülők - tette hozzá Szigetvári Csaba.

A mesterséges odúkat a kismadarakon kívül a védett mogyorós pele is használja. A kis, mókusszerű rágcsáló rendszeresen használja napközben alvásra, táplálékraktárnak és szaporodásra. Bár a kölykök csak nyáron jönnek világra, már a májusi odúellenőrzéskor rendszeresen lehet találkozni a felnőtt mogyorós pelékkel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés