Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az égöv a személyiségen is erős nyomot hagy?

| 2018. 06. 22. | 20:50:00
Egy újabb felmérés szerint az időjárási szélsőségek gyengítik a kiegyensúlyozottságot.
Az égöv a személyiségen is erős nyomot hagy?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan befolyásol minket az idő változékonysága, és biztosítható-e az időjárás? 

Ha több a napsütés, nagyobb a jókedv? 

Az időjárás emberekre gyakorolt hatása alaposan kutatott terület, de vajon igaz-e, hogy ha a hőmérséklet jó, akkor kedvesebbek vagyunk egymással? A több, mint 60 országban jelenlévő biztosító, a Generali 59 kínai városban és közel 13 ezer amerikai lakóterületen végzett adatgyűjtést. Kutatásuk szerint a 22 fokos átlaghőmérséklethez közelebb eső vidékeken felnövők barátságosabbak, érzelmileg stabilabbak és lelkiismeretesebbek is, mint a szélsőségesebb éghajlatú vidékeken élük, legyen ott akár hidegebb, akár forróbb az időjárás.

A frontátvonulások ismert biológiai következményei mellett az időjárás és az évszakok érzelmekre gyakorolt hatásai is bizonyítottak: a szélsőségek jobban megviselik az emberi pszichét.

Ennek egyik jól megfigyelhető példája a szezonális affektív zavar (SAD), amely az évszakok változásához kapcsolódik. Előfordulhat tavasszal vagy nyári időszakban is, de jellemzően a tél érkezése, a rövidülő nappalok és a hideg beállta az, ami sokak számára lelkileg terhes. Míg az év első felében a napsütéses napok száma magas, június 21-én, a nyári napfordulóval a nappalok ismét rövidülni kezdenek. Ebben az időszakban – a depresszióhoz hasonlóan – motivációvesztéssel és állandó kimerültség-érzéssel járó tünetek előfordulhatnak, koncentrációzavarral, reménytelenséggel, bűntudattal kísérve. 

Az időjárás hatással van a hangulatunkra, az életkedvünkre, és arra is, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz. Mindezen túlmenően a természet fizikai hatást is gyakorolhat életünkre: egy komoly jégeső, vagy az elmúlt hetekben is jelentkező viharok nagy károkat okozhatnak számunkra. 

Számokban

A magyarok a jelek szerint érzékelik, hogy az időjárási jelenségek kockázatot jelenthetnek otthonukra és szabadidős tevékenységeikre, szabadságunkra egyaránt. A Generali adatai alapján elmondható, hogy a nők kissé tudatosabbak – ők kötik a lakásbiztosítások 54 százalékát. A férfiak viszont – mondja a társaság – korábban kezdenek foglalkozni a kérdéssel, lakásbiztosítási ügyfeleik jellemzően 40-49 év közöttiek (27 százalék), míg a nők a 60-69 év közötti korosztályt képviselik legnagyobb arányban (24 százalék). Lakásbiztosítás terén az látható, hogy a nagyvárosok lakói a legtudatosabbak (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs).

Az időjárás azonban nemcsak az emberi kapcsolatokra vagy a vagyontárgyainkra lehet rossz hatással, de a nyaralásunkat is elronthatja. Sokak rémálma ez, a cég tapasztalata szerint a férfiak elővigyázatosabbak: a 35-54 éves lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek több, mint fele rendelkezik időjárás-biztosítással.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés