Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fedezzük fel a múltat! Kihagyhatatlan ez Felső-tiszai bringatúra

| 2018. 07. 01. | 17:09:00
Egy kis meglepetés a Zoárd-napi fesztiválra érkezőknek.
Fedezzük fel a múltat! Kihagyhatatlan ez Felső-tiszai bringatúra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szatmárban és Beregben azért izgalmas biciklitúrára indulni, mert itt mindig van látnivaló, hisz egymást érik a települések. Múltunk olyan csodái tárulnak szinte minden pllanatban a szemünk elé, melyek miatt méltán nevezte ezt a térséget Móricz Zsigmond "Tündérmezőnek".

Izgalmas kerékpártúrát hirdet a Zoárd-napi fesztiválra érkezők számára a Középkori Templomok Útja Egyesület július 7.-én, szombaton.

A kerékpáros örökségtúra célja a Középkori templomok útja felfedezése, a Felső-Tisza-vidék beregi területén található kulturális örökség bemutatása. A Zoárd-napi sokadalom időszaka alatt hasznos nappali program a Felső-Tisza-vidék tájainak és a Középkori templomok útjának felfedezése, amely

2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet.

Az örökségtúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítanak a szervezők.

Indulás Vásárosnaményból

Az örökségtúra Vásárosnaményból indul. Gyülekező a régi Kraszna hídnál, a Zoárd-napi sokadalom fesztivál helyszínén, az információs sátornál 8.00 és 8.30 óra között, indulás 8.30-kor.

Útvonal: Vásárosnamény, Tákos, Csaroda és Márokpapi között végig a forgalomtól elzárt aszfaltozott töltésen.

Az első állomás Tákos, amely református templomáról, a mezítlábas Notre Dame-ról vált nemzetközi szinten ismertté. A parányi, 18. században épült templom szerepel világörökségi várományos listán.

A tákosi templom sárból és fából készült paticsfala, malomkőre épült szószéke és Asztalos Lándor Ferenc asztalosmester kimagasló művészi színvonalon készült kazettás mennyezete és faragott padozata bámulatos összhangot teremt.

A Csarodán található Árpád-kori templom Magyarország egyik legkülönlegesebb temploma, amelyet a mosolygó szentek templomának is hívnak. De lenyűgöző látványt nyújtanak a 17. századból származó virágmintás falfestések is. A templom középkori falai padlótól a tetőig őrzik a középkor és a reformáció korának falképeit. 

A Márokpapiban található református templom arányaival, fa harangtornyával, az ablak körül tekergő virágmintás kifestéseivel az egyik legszebb középkori eredetű műemléke a Beregnek.

Márokpapiból Beregdaróc felé veszik az irányt a kerekezők, ahol megtekintik a falu gótikus korból ránk maradt templomát.

A túra második felében Beregdaróc, Vámosatya és Vásárosnamény között alacsony forgalmú mellékutakon halad a csapat.

Az örökségtúra utolsó állomása Vámosatya, melynek határában egy 16. században virágzó vár romjai állnak. A régészeti ásatások nemrégiben fejeződtek be, rövidesen kezdetét veszi a (büdy) várrom konzerválása. A vámosatyai református templom méreteivel, kecses haranglábával a Felső-Tisza-vidék leghangulatosabb középkori eredetű templomai közé tartozik. Falképeinek feltárása jelenleg zajlik, amely különleges látványt nyújt. A kerékpártúra végén Vásárosnaményba, a Zoárd-napi sokadalom késő délutáni programjaira térnek vissza a résztvevők.

A túra hossza 53,4 km

útvonal: Vásárosnamény - Tákos (13 km) - Csaroda (3,4 km) - Márokpapi (6 km) - Beregdaróc (6,6 km) - Vámosatya (9 km) - Vásárosnamény (15,4 km)

A túrára részvételi, nevezési díj nincs, a szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást ingyenesen biztosítják. A tákosi és csarodai belépődíjat viszont a résztvevők maguk fizetik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés