Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt az állami lakásfelújítási program

| 2017. 02. 23. | 18:11:00
Akár tízmilliót is adnak, kamatmentes hitelre.
Itt az állami lakásfelújítási program
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csaknem féléves csúszás után várhatóan pénteken meghirdeti a kormány azt a kamatmentes hitelprogramot, amelynek a segítségével a családok elvégezhetik a lakásuk energiatakarékossági célú felújítását – írja az mno.hu.

A hitelt egyebek mellett fel lehet venni a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve például napkollektoros rendszerek telepítésére. A felújításokhoz legalább 10 százalék önerő szükséges, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére.

A családi házak esetében maximum 10 millió forint, a társasházaknál lakásonként legfeljebb hét millió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára.

A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, kétmillió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. A futamidő legfeljebb 20 év lehet.

A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok részére áll majd rendelkezésre. A kölcsönt az úgynevezett MFB pontokon lehet igényelni. Újdonság a korábban ismert feltételekhez képest, hogy az Otthon Melege Program támogatásával kombinálható lesz a hitelprogram, továbbá a lakástakarék megtakarítások mellé is igénybe vehető lesz.

A most induló hitelprogram segítségével optimista becslések szerint mintegy 30 ezer lakás újítható fel. Egy közelmúltban elvégzett felmérésből az derül ki: megközelítőleg 920 ezer család fontolgatja, hogy belevág az otthona modernizálásába.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés