Hirdetés

Végleg eltűnhet a szabolcsi alma

| 2017. 08. 19. | 17:36:00
Ha nem történik valami, tényleg gond lesz.
Végleg eltűnhet a szabolcsi alma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz éven belül eltűnhet a Szabolcsi Alma - írja közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. 

A debreceni Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításán az AMC támogatásával nagy területen interaktív standdal képviselteti magát a Szabolcsi és Szatmári Alma, mely az ÉKASZ Alma Terméktanács, a FruitVeB, továbbá kilenc olyan termelői szervezet (TÉSZ) összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek.

A stand - mely elnyerte az Expo leginformatívabb standja díját - létrehozásának célja az egykoron világhírű szabolcsi alma és almatermékek népszerűsítése, továbbá azon nemzeti érték bemutatása, mely tíz éven belül eltűnhet a Föld színéről, ha nem lesznek az ágazatot érintő jelentős változások.

Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével találkozunk.

A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és

tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét.

A Szabolcsi és Szatmári Alma stand létrehozásának célja a figyelemfelkeltés, amely a terméktanácsok, TÉSZ-ek és termelők azon összefogását szimbolizálja, mely reményeink szerint segíthet a szabolcsi alma megmentésében - zárul a közlemény.

Hirdetés