Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így adóztatják januártól a reklámhordozókat Nyíregyházán

| 2017. 12. 07. | 09:27:00
A vizuális környezetszennyezést is vissza akarják ezzel szorítani.
Így adóztatják januártól a reklámhordozókat Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza közgyűlése legutóbbi ülésén alkotott rendeletet a reklámhordozó utáni építményadó bevezetéséről. Egyebekben nem változtak a korábbi, még 1992-ben elfogadott rendeltben szabályozott, az adózók által már ismert építményadóztatást érintő szabályok, adómértékek tájékoztatott Dr. Kása Brigitta aljegyző.

Az új rendelet értelmében az adóztatott adótárgyak köre bővült és vált adókötelessé az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

Ennek alapján Nyíregyházán 2018. január 1-jétől építményadót kell fizetni a szabadtéri reklámhordozók után, ha azokat gazdasági reklám megjelenítésére használják, hasznosítják, mégpedig - ahogy az aljegyző fogalmazott - "a négyzetméterben kifejezett adóalap alapulvételével 12.000 forint/m2 adómértékű helyi építményadóval".

A köztudatban reklámhordozónak minősül például az óriásplakát, hirdetőoszlop, utcabútor, CityLight vagy CityBoard formátumú eszköz, hirdetőtábla, információs vitrin, molinó és minden olyan tárgy, eszköz, berendezés, ami gazdasági reklámot tartalmaz.

A szolgáltató üzletek, irodák, kereskedelmi és vendéglátóhelyek üzemeletetőinek jellemzően nem kell adót fizetniük a saját üzletükön, kirakatukban elhelyezett reklámok után. Nem minősül gazdasági reklámnak, így

A reklámhordozó tulajdonosának a 2018. január 1-jei állapot alapján kell majd az adatbejelentést megtenni az előírt nyomtatványon, amely januártól elérhető az alábbi linkre kattintva érhető el: http://varoshaza.nyiregyhaza.hu/varoshaza/altalanos-koezzeteteli-lista/8580.

Az adatbejelentést az adóalanyoknak 2018. január 1-jét követően, de legkésőbb 2018. január 15-ig kell megtenniük.

  • A vállalkozások 2018. január 1-től az adatbejelentést elektronikus formában kötelesek teljesíteni az önkormányzat által rendszeresített nyomtatványon. 

Az adatbejelentések alapján az építményadót – ún. kivetéses adóként - határozatban fogja az önkormányzati előírni, amit az adóalanyoknak (tulajdonosoknak) két egyenlő részletben kell megfizetniük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés