Hirdetés

Így adóztatják januártól a reklámhordozókat Nyíregyházán

Szabolcsihír

2017.12.07. 08:27

Így adóztatják januártól a reklámhordozókat Nyíregyházán
A kép illusztráció

A vizuális környezetszennyezést is vissza akarják ezzel szorítani.

Hirdetés

Nyíregyháza közgyűlése legutóbbi ülésén alkotott rendeletet a reklámhordozó utáni építményadó bevezetéséről. Egyebekben nem változtak a korábbi, még 1992-ben elfogadott rendeltben szabályozott, az adózók által már ismert építményadóztatást érintő szabályok, adómértékek tájékoztatott Dr. Kása Brigitta aljegyző.

Az új rendelet értelmében az adóztatott adótárgyak köre bővült és vált adókötelessé az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

Ennek alapján Nyíregyházán 2018. január 1-jétől építményadót kell fizetni a szabadtéri reklámhordozók után, ha azokat gazdasági reklám megjelenítésére használják, hasznosítják, mégpedig - ahogy az aljegyző fogalmazott - "a négyzetméterben kifejezett adóalap alapulvételével 12.000 forint/m2 adómértékű helyi építményadóval".

A köztudatban reklámhordozónak minősül például az óriásplakát, hirdetőoszlop, utcabútor, CityLight vagy CityBoard formátumú eszköz, hirdetőtábla, információs vitrin, molinó és minden olyan tárgy, eszköz, berendezés, ami gazdasági reklámot tartalmaz.

A szolgáltató üzletek, irodák, kereskedelmi és vendéglátóhelyek üzemeletetőinek jellemzően nem kell adót fizetniük a saját üzletükön, kirakatukban elhelyezett reklámok után. Nem minősül gazdasági reklámnak, így

nem adóköteles a cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat és más grafikai megjelenítés; az üzlethelyiség portáljában (kirakatában), a járművön elhelyezett gazdasági reklám; továbbá a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak elidegenítésére vonatkozó ajánlati felhívás (hirdetés), valamint a helyi önkormányzat által lakossági apróhirdetések közzétételének megkönnyítése céljából biztosított táblán vagy egyéb felületen elhelyezett, kisméretű hirdetés.

A reklámhordozó tulajdonosának a 2018. január 1-jei állapot alapján kell majd az adatbejelentést megtenni az előírt nyomtatványon, amely januártól elérhető az alábbi linkre kattintva érhető el: http://varoshaza.nyiregyhaza.hu/varoshaza/altalanos-koezzeteteli-lista/8580.

Az adatbejelentést az adóalanyoknak 2018. január 1-jét követően, de legkésőbb 2018. január 15-ig kell megtenniük.

  • A vállalkozások 2018. január 1-től az adatbejelentést elektronikus formában kötelesek teljesíteni az önkormányzat által rendszeresített nyomtatványon. 

Az adatbejelentések alapján az építményadót – ún. kivetéses adóként - határozatban fogja az önkormányzati előírni, amit az adóalanyoknak (tulajdonosoknak) két egyenlő részletben kell megfizetniük.

Az adó bevezetésével várhatóan emelkedik az önkormányzat építményadó bevétele, amellyel a város további fejlődéséhez járulnak hozzá az adófizetők, de kétségtelen, hogy az adó elősegíti Nyíregyháza értékes települési arculatának megóvását, az épített és természeti környezet védelmét és hatásait tekintve a vizuális környezetszennyezés csökkenésével járhat - érvelt az aljegyző.
Nyíregyházareklámépítményadó

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés