Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Turbóra kapcsolt a magyar építőipar

| 2018. 04. 13. | 11:27:00
Már csak az áfa-kérdést kellene megoldani.
Turbóra kapcsolt a magyar építőipar
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is jelentős bővülés látható az építőiparban, februárban 26 százalékos volt a növekedés, amiben a lakásépítéseket magában foglaló épületépítések is nagy szerepet vállaltak.

Továbbra is dinamikusan bővül az építőipar. A legfrissebb adatok szerint februárban az ágazat 26 százalékos éves szintű növekedést ért el, ez lassulást jelent a januári több mint 43 százalékos bővüléshez képest, de még mindig látványos emelkedést jelent.

Az építőiparon belül a lakásépítéseket magában foglaló alágazat, az épületépítések februárban 19,8 százalékkal növekedtek. A másik nagy alágazatban, az egyéb építményeknél 40,1 százalékos volt az emelkedés februárban.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: az év első két hónapjában elért 33,5 százalékos növekedés alapján az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függően. A szakember utalt arra is, hogy tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak uniós és állami fejlesztések, idén viszont erősödhetnek a magánszektorban megvalósuló építőipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások.

A szerződésállomány alakulása is alátámasztja a jelentős idei növekedésre vonatkozó kilátásokat, február végén ugyanis épületépítéseknél 4,3 százalékkal volt magasabb az állomány, az egyéb építményeknél pedig 145,4 százalékot tett ki a bővülés. 

Balogh László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre égetőbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintő áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa.

Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami - ha érvényben maradnak a mostani szabályok - a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés