Hirdetés

A Fekete-tengert is mentették a Tiszán

Az összegyűjtött szemét csak töredéke annak, ami a tengerbe jut.

MTI

2016.07.12. 14:56

A Fekete-tengert is mentették a Tiszán
Önkéntesek a Tiszán (Fotó: Facebook / A Kutya Vacsorája)

Negyvenötezer PET palackot halásztak ki a folyó egy szakaszán.

Hirdetés

Negyvenötezer műanyag palacktól tisztította meg a Tiszát az idei PET Kupa, amelynek résztvevői a Felső-Tisza-vidéken gyűjtötték össze a verseny történetében rekordmennyiségűnek számító szemetet.

65 köbméter ulladákot halásztak ki

A környezetvédelmi kezdeményezés PET flottája saját építésű pillepalack hajóival járta be a Szatmárcseke-Tiszamogyorós távot és hat nap alatt gyűjtötték össze a 65 köbméternyi hulladékot. Az idei verseny során nagy hangsúlyt helyeztek a Tiszapart hulladékhelyzetének szakszerű felmérésére, valamint a vízminőség vizsgálatához vízmintákat is vettek. Az idei versengés győztese a FesztPet, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál és a Médiatanács közös hajója lett - közölték a verseny szervezői az MTI-vel.

Hulladéktérképre kerültek a kritikus helyek

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben a flották legénysége minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból. A résztvevők monitorozzák emellett az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó "hulladéktérkép", rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra. Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Nagy mértékű a szennyezettség

A résztvevők a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon összesen 62 szennyezett helyszínt találtak és rögzítettek egy nemzetközi mobiltelefonos alkalmazás segítségével, és ezek közül 21 helyszínt meg is tisztítottak. Mindemellett azonosítottak olyan folyószakaszokat is, ahol több száz méter hosszan, mindkét parton hulladékkal szennyezett az ártéri erdő.

A műanyag a vízből is kimutatható

Az idei verseny során a szervezők arra is kíváncsiak voltak, milyen nyomot hagy a természetben ez a sok műanyag és az általuk hozott sok más szemét, így a szennyezett területről és a vízből mintát is vettek. Bár az átfogó eredményekre még várni kell, az már most bizonyos, hogy a hatalmas mennyiségű műanyag erőteljesen megmutatkozik a mintákban.

A legtöbb a Fekete-tengerbe jut

Mint azt a verseny szervezői írják, az ártéri erdőkben fennakadt palackok csak elenyésző hányadát jelentik annak a hatalmas mennyiségnek, amely gyakorlatilag egy az egyben a Fekete-tengerbe jut, ahol nagyvárosnyi kiterjedésű úszó szemétszigeteket képez. A folyamatos dörzsölődés, valamint az ultraibolya sugárzás következtében itt jönnek például létre az egyre súlyosabb környezeti veszélyforrást jelentő mikroműanyagok.

PET KupaPET palackműanyag

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés