Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha beüt a mennykő

| 2016. 07. 26. | 13:45:00
Fél órával előtte értesítést kérhetünk - addig mentjük a menthetőt.
Ha beüt a mennykő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országszerte jelentős károkat okoz az extrém időjárás. A viharok, a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű eső tetőket rongál meg, a víz pincéket, garázsokat önt el, nem kímélve ingóságainkat sem. Van olyan biztosító, amely ügyfeleinek csak a legutóbbi hétvégén közel egymilliárd forint értékű kárt okozott a vihar, a jég, a felhőszakadás. Vajon megelőzhetjük-e ezeknek csak egy részét is? – ennek jártunk utána.


A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról: a hagyományos időjárás-előrejelzés mellett ma már személyre szabott eszközöket, applikációkat is segítségül hívhatunk, melyeknek köszönhetően fél órával a vihar előtt értesítést kapunk.


Ha nagy mennyiségű csapadék várható erős széllel, első dolgunk legyen, hogy bezárjuk az ablakokat. Vigyük védett helyre a szabadban lévő vagyontárgyainkat (kerti bútorok ülőpárnái, plédek, takarók, kiteregetett ruha), autóval pedig ne parkoljunk fa alá, mert a szélben leszakadó ágak sérülést okozhatnak, illetve a villám is belecsaphat a fába.

 

Érdemes áramtalanítani elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de jó tudni, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. A közvetlenül a házba csapó villám ellen csak a villámhárító nyújthat védelmet. Ennek ellenőrzése is fontos, hiszen, ha nincs megfelelően földelve, már nem nyújt kielégítő védelmet. Ha mégis becsapna a villám, nézessük át a ház teljes elektromos hálózatát.


A kertes házban lakók rendszeresen tisztítsák az épület ereszeit, csatornáit, hogy a tetőn összegyűlt víz akadálytalanul távozhasson. Arra is figyeljünk oda, a csatornából merre távozik a víz, nehogy épp a házat mossa alá. A tető mindig legyen rendben, a beázás az egyik leggyakoribb káresemény. A kertben lévő fákat is rendszeresen ellenőrizzük, vágjuk le az elhalt ágakat, amelyek vihar esetén nemcsak az épületben, hanem az udvaron, közelükben parkoló autókban is kárt tehetnek.

 

Ha hosszabb időre elutazunk otthonról, ne hagyjunk az udvaron, nyitott teraszon olyan vagyontárgyat, amelyben a vihar kárt tehet, mindent tegyünk el biztonságos, védett helyre. Érdemes hagynunk egy lakáskulcsot valamelyik szomszédunknál, családtagunknál vagy barátunknál, aki egy esetleges vihar után felméri, történt-e kár távollétünkben a portánkon.  

 

Gyakran előfordul, hogy az elővigyázatosság ellenére is bekövetkezik, amitől tartottunk. Ebben az esetben az észlelést követő 2 napon belül jelentsük be a biztosítónál a károkat. A reális kárfelmérés érdekében ne kezdjük el az élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztető további károk helyreállítását, a sérült vagyontárgyakat pedig őrizzük meg, amíg a kárszakértő megérkezik!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés