Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bombák földjén, Irakban és Afganisztánban jártak

| 2016. 11. 24. | 12:59:00
A nyírbátori múzeumbarátok múltról, jelenről, jövőről beszélgettek.
A bombák földjén, Irakban és Afganisztánban jártak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyírbátori Báthoti István Múzeum Baráti Köre és a múzeum szervezésében idén novemberben is folytatódik a hagyományos, évek óta népszerű „Beszélgetések múltról, jelenről és jövőről” előadássorozat késő őszi blokkja. Legutóbb a szép számú hallgatóság két külföldi magyar katonai misszió munkájával ismerkedhetett meg, virtuális kirándulást téve Irakban és Afganisztánban.

Az "idegenvezető" feladatát dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka vállalta magára. „A bombák földjén” – Külföldi missziók – Irak – Afganisztán című előadásra, beszélgetésre nem könyvekből készült a fiatal tábornok. Mindkét misszióban személyesen vett részt: A NATO Iraki Kiképző Misszióban (2007.07.06-2008.02.05. ) a magyar különleges műveleti csoport csoportparancsnoka volt, Afganisztánban pedig az Tartományi Újjáépítési Csoport -11 (PRT-11)  kontingens parancsnoka és Baghlan tartomány koalíciós rangidőse volt , 2011.08-2012.03. között.

A sok-sok eredeti fotóval, illetve video felvétellel színesített előadást a tábornok saját élményeivel, tapasztalataival hitelesítette. Saját magán mutatta be a misszióban lévő magyar katonák kvázi hétköznapi – éjjel-nappali – viseletét: a sivatagi tereptarka ruházattól, az állandóan maguknál lévő fegyverzeten, a sisakon, a kulacson, személyi GPS berendezésen át a súlyában is tekintélyt parancsoló ú.n. golyóálló mellényig.

A NATO Iraki Kiképző Misszió kapcsán a hallgatóság megtudhatta, hogy

abban a kultúrában, aki olyant tanít valakinek, amit még nem tudott, azt oly’ mértékben lekötelezi, hogy kvázi rabszolgájává válik mesterének, tanítójának. Az iraki katonák kiképzése során ennek nagy jelentősége volt.

Választ adott arra a magyar katonákban felmerülő kérdésre, hogy miért tisztek, főtisztek mutattak be olyan feladatokat, ami nálunk altiszti, kiképző altiszti feladat.

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy mekkora az elismertsége a magyar katonák missziós tevékenységének, hogy Ruszin Romulusz nem csupán a zömmel magyarokat, de a montenegrói, albán, horvát katonákat is magában foglaló kontingens parancsnoka volt Afganisztánban, hanem az egész Baghlan tartomány koalíciós rangidőse is.

A tartományban lévő teljes NATO erőket irányította. Nem csupán „papíron”, hanem pl. a német, holland katonák, tisztek, főtisztek elfogadták és végrehajtották a magyar parancsnok utasításait, parancsait - feltétel nélkül!

Azt is megtudhatták a múzeumi beszélgetés résztvevői, hogy a helyieknek egy bányaszerencsétlenség során elsődleges gondja nem a túlélők, a sérültek stb. mentése, hanem a halottak felszínre hozatala – mert hitük, vallásuk szerint 24 órán belül el kell temetni az elhunytakat.

A múzeumi beszélgetések Nyírbátorban folytatódnak „múltról, jelenről és jövőről”. A sorozat következő előadását dr. Komáromi István, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Iskola igazgatója tartja „  Egy modern állam a Közel-Keleten. Izrael” címmel 2016. november 29-én (kedden) 16:30 órakor a nyírbátori Kulturális Központban.

Tanyik József

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés