Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Javult a levegő minősége

| 2016. 11. 25. | 10:35:00
Tanácsolják, gyerekeket továbbra se vigyünk hosszabb időre a szabadba.
Javult a levegő minősége
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát, hogy csütörtökön a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke a riasztási küszöbérték (100 μg/m3) alá csökkent, azonban még mindig meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) tájékoztatta a Szabolcsihírt a városházi sajtószolgálat.

Napi átlagérték Széna tér mérőállomáson:

2016.11.24-én 76,9 μg/m3  

A meteorológiai előrejelzések szerint pénteken a tartósabban megmaradó köd megjelenésével a keveredési légréteg vastagsága kissé megnövekszik, így

a szennyezettség további lassú csökkenése valószínű.

Pénteken a  szálló por PM10 frakció 24 órás átlagkoncentrációja még várhatóan meghaladja az egészségügyi határértéket, de a hétvégén kis mennyiségű csapadék, és további levegőminőség javulás valószínű, és a vasárnap este viharos széllel érkező hidegfront hatására hétfőre tartósan kitisztul a levegő.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért javasolják, az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljük a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzük.

Továbbra is kérik:

  • kerüljük a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát
  • lehetőség szerint válasszuk a tömegközlekedést
  • fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsük előnyben.

Jelenleg teljes tűzgyújtási tilalom van Nyíregyháza közigazgatási területén, amely magába foglalja a kerti hulladék, illetve avar égetését.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés