Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiadták. Szmogriadó van Nyíregyházán

| 2016. 11. 24. | 13:27:00
A szálló por koncentrációja meghaladta a küszöbértéket.
Kiadták. Szmogriadó van Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, 2016.11.22-én és 11.23-án meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke a Széna téri mérőállomáson:

november 22-én 129,9 μg/m3,

november 23-án 131,3 μg/m3 volt.

Csütörtökön életbe lépett a füstköd-riadó riasztási fokozata.

Mellékeltem a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály lakossági tájékoztató levelét, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzését.

A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében kérik a nyíregyháziakat, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Nyíregyháza egész területén tilos a kerti hulladék ill. avar égetése. A közterület-felügyelet munkatársai folyamatos ügyeletet tartanak fenn. A 42/414-118-as telefonszámon van lehetőség lakossági bejelentést tenni.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés