Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem az ár, a vízhiány gondot okoz

| 2016. 11. 30. | 17:07:00
Kisvárdán ülésezett a megyei védelmi bizottság.
Nem az ár, a vízhiány gondot okoz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kisvárdán, a Városházán tartotta rendes, kihelyezett ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság szerdán. A testület napirendjén szerepelt a téli felkészülés, az ár-és belvíz elleni védekezés, valamint a honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok.

Az elnök távollétében Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ismertette a katasztrófavédelmi igazgatóság éves beszámolóját, kiemelve: mind az állomány, mind a technikai eszközök készen állnak a téli, rendkívüli időjárás adta feladatok megoldására és felszámolására.

Szólt arról is, hogy a megyei önkéntes mentőcsoport 74 fővel, míg a 13 járásban lévő önkéntesek, valamint ebben az évben 97 településen megalakult civilek is bevethetőek egy-egy rendkívüli helyzetben, miután mindenhol megszerezték az alapképzetséghez szükséges nemzeti minősítést.

A beszámolóban továbbá elhangzott: mind a külföldi, mind a hazai társszervekkel megtörtént a kapcsolatfelvétel, az árvízi védművek, téli kockázati helyszínek szemléje, valamint a téli melegedő helyek ellenőrzése is. Emellett a települések kitelepítési és befogadási terveinek az aktualizálása is megtörtént, amelyre a lokalizációs terv változása miatt volt szükség- tette hozzá az igazgató.

Két nagy árvízvédelmi gyakorlat is volt az idén, a beregi árapasztó tározó rendszerbeállításával egy időben, illetve Dombrádon is, ahol az árvízvédelmi gyakorlat során a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok járási önkéntes mentőszervezetei az árvízvédelmi feladatokat hajtották végre a Tisza parton a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár közreműködésével.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az árvízvédelemben kialakított védművekről és műtárgyakról tájékoztatta a bizottság tagjait, illetve beszélt a gátrendszer magasításáról a felső Tisza mentén, valamint a fejlesztések közül a tivadari híd megépítéséről, amelynek a tervei már rendelkezésre állnak.

A vízügyi vezető elmondta, rendkívüli árvízi védekezés nem adott feladatot az idén az igazgatóságuknak, ugyanakkor

több csatornában a vízhiány okozott gondot, a csapadékos nyár ellenére a megyénkben több helyen a talajvíz csupán két méter mélységben van jelen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés