Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átcímkézte. Szabolcsban már az alma sem igazi?

| 2016. 12. 21. | 10:50:00
Hiába zárolták, feltörte a lakatot.
Átcímkézte. Szabolcsban már az alma sem igazi?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 14 tonna megsemmisítésre váró almát címkézett újra egy kereskedő. A hatóság zárral lepecsételt raktárt törte fel a vállalkozó, hogy „megmentse” az árut - közölte a Szabolcsihírrel Magyar Norbert a NAV megyei sajtóreferense.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatok alapján ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a kormányhivatal munkatársai egy újfehértói gyümölcskereskedést. Az ellenőrzéskor a vállalkozás raktárában éppen almát csomagoltak.

A NAV munkatársai a helyszínen dolgozó öt alkalmazott közül három bejelentés nélkül foglalkoztatott munkást találtak. A vállalkozás semmilyen nyilvántartást nem vezetett a forgalmazott élelmiszerekről, így keveredtek egymással a különböző származású gyümölcsök. Az újracsomagolt termékek címkéjén már egyáltalán nem volt azonosítható a gyümölcsök eredete.

A munkát azonnal felfüggesztették, a telephelyen talált mintegy 14 tonna jelöletlen almát a kormányhivatal munkatársai lefoglalták és a megsemmisítésig hatósági zár alá vették, ugyanis a tulajdonos nem tudta igazolni az áru eredetét.

Két nap múlva, mikor visszamentek megsemmisíteni az árut, azt tapasztalták az ellenőrök, hogy az almát addigra már át is csomagolták. (Az áru egy része egyébként magyar termelőktől érkezett, ezt mág igazolni is tudta a tulaj, de a több, állítása szerint lengyel alma származását már nem.)

A társaság vezetője ugyanis úgy döntött, nem az áru eredetét igazolja, hanem feltöri a hatósági zárat és átcímkézi a gyümölcsöket, hogy elkerülje a megsemmisítést.

A vállalkozás vezetőjének az igazolatlan eredetű áru forgalmazásán túl a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásán túl hatósági zártörés miatt is felelnie kell, ami akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat. Be nem jelentett alkalmazottanként akár egymillió forint büntetésre számíthat, míg az igazolatlan áru miatt az értékének akár negyvenszereséig szabható ki pénbzbírság.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés