Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elég egy felboruló gyertya, és leég a ház

| 2016. 12. 16. | 15:11:00
A lakástüzek télen gyakoribbak.
Elég egy felboruló gyertya, és leég a ház
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A téli időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz. Az évnek ebben a szakaszában folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, megjelennek a különböző – éghető anyagokból készített – dekorációs elemek, gyertyákat gyújtunk és a sütés-főzés is gyakoribb programmá válik. Az adventi időszakban keletkezett lakástüzek éppen ezekkel függnek össze.

Hogy milyen veszélyeket rejt magában egy égve felejtett gyertya, arra csütörtök Mátészalkán, az Esze Tamás Gimnázium parkolójában egy lakástűz bemutatóval hívta fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. Az elképzelt szituációban egy rosszul rögzített, elboruló, égő gyertya okozta a tüzet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a két éve rendszeresített konténerrel tart tűzmegelőzési bemutatókat a megyei Tűzmegelőzési Bizottság szervezésében. A megye nagyvárosaiban már többfelé felhívták a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt magában a sütés-főzés, illetve a szobában elhelyezett kályha, magára hagyott meggyújtott gyertya.

A bemutatón Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő ismertette az adventi és karácsonyi időszak veszélyeit. Mint mondta, nem telik el ünnep, hogy karácsonyfa vagy adventi koszorú lángra ne kapna, mivel a fűtött lakásban hamar kiszáradnak a fenyőfák és az élő ágakból díszített adventi koszorúk, amelyek az égő gyertyától pillanatok alatt meggyulladhatnak.

A felügyelet mellett fontos, hogy ezek környezetében ne helyezzünk el gyúlékony tárgyakat, illetve a nagyobb biztonság érdekében egy nem éghető anyagból készült alátétre helyezzük a koszorút, ne pedig közvetlenül az asztalterítőre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés