Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez ÁSZ!

| 2016. 12. 21. | 14:03:00
A Nyírségvizet is vizsgálták.
Ez ÁSZ!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Állami Számvevőszék a NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. 2011 és 2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését is elvégezte. Az ÁSZ megállapította, hogy a közfeladat ellátását Nyíregyháza önkormányzata szabályszerűen szervezte meg, a társaság vagyongazdálkodása szabályszerű, az árképzés megfelelő volt.  

A Nyírségvíz Zrt. működési területe Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén, 86 településre terjed ki. A vízellátottság teljes körű, a szennyvíz csatornázottság közel 73 százalékos. 2011-2014 között a vízellátásban részesülő lakosság 65 ezer fővel 322 ezerre nőtt, a csatornaszolgáltatásban részesülő lakosság 49 ezerrel, 218 ezer főre emelkedett. 

Az ÁSZ megállapította, hogy a Nyírségvíz Zrt. rendelkezett a jogszabály által előírt számviteli szabályzatokkal. A társaság a saját és a vagyonkezelésbe vett vagyonnal szabályszerűen gazdálkodott, a vagyonkezelésbe vett eszközök felújításáról, pótlásáról a terv szerinti értékcsökkenést meghaladó mértékben gondoskodtak. Az ellenőrzött évek beszámolóinak mérlegét alátámasztó, a számviteli törvény szerinti leltárakat elkészítették. A Nyírségvíz Zrt. kötelezettségállománya nem jelentett veszélyt a közfeladat ellátására és a működésre. A kötelezettségek jelentős részét a tulajdonossal szembeni, a vagyonkezelésbe átvett víziközmű eszközök miatti hosszú lejáratú kötelezettségek képezték.

A közfeladat bevételeinek, ráfordításainak, valamint az értékcsökkenés elszámolása szabályos volt. A Nyírségvíz Zrt. rendelkezett a jogszabály előírásainak megfelelő önköltségszámítási szabályzattal, melyet megfelelően alkalmazott. A közszolgáltatás díjainak megállapítása szabályos volt. A társaság az előírt beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségét összességében a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítette. A közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzatot azonban a vonatkozó jogszabály előírásainak ellenére nem készítettek.

Az ÁSZ az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatot fogalmazott meg a NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatójának, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés