Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkot kaphatnak kedvenceink a petárdák zajától

| 2016. 12. 28. | 11:09:00
Akár világgá is szaladnak.
Sokkot kaphatnak kedvenceink a petárdák zajától
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokszor és sok vitát szült már, hogy mi a jó a petárdázásban, hiszen idegesítő a hangja, balesetveszélyes arra, aki robbantja, és még a háziállatokat is világgá zavarhatja. S feledjük el azt a tévhitet, hogy majd hazatalál az elkóborolt négylábú.

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ebben az állapotában az állatok félelmükben akár támadhatnak, haraphatnak is, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, és sok kutya, macska soha nem is kerül utána haza.

Azt javasolják a gazdáknak, hogy tegyenek a kutyák, macskák nyakába bilétás nyakörvet a tulajdonos elérhetőségeivel, legyen az állatban mikrochip, ebben az időszakban mindenhol pórázon sétáltassák a kutyákat, otthon pedig biztosítsanak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet nekik.

Nem minden kutya Lassie

Sokan azt gondolják, hogy az elkóborolt állatok majd haza is találnak, de ez tévhit. Ha így lenne, nem volnának tele az internetes oldalak Szilveszter és Újév környékén kutyájukat kereső gazdik hirdetéseivel. Persze, biztosan van olyan is, amelyik hazatalál, feltéve, ha sokkos állapotában nem került egy kocsi vagy busz kerekei alá, ha nem szakadt be alatta a jég... és hadd ne soroljuk tovább. Ami alap: a gazdik feladata vigyázni a házi kedvencekre. Aki tudja, hogy a kutyája fél a petárdázástól, inkább maradjon vele otthon, vagy kérjen meg valakit, hogy vigyázzon rá.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés