Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tűzoltó járműveket szenteltek Nyíregyházán

| 2016. 12. 15. | 09:55:00
Hagyomány ez a testületnél.
Tűzoltó járműveket szenteltek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gépjárműfecskendőt és egy magasból mentőt szenteltek és áldottak meg az egyházak képviselői szerdán a Kossuth téren a szabolcsi megyeszékhelyen. A két jármű idén került a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjármű állományába, ahol az áldás már hagyománynak számít.

– Nyíregyháza vezetése 133 évvel ezelőtt döntött az önkéntes tűzoltóság megszervezéséről, az elmúlt több mint egy évszázadban pedig jelentős fejlődésen ment keresztül a szervezet. A napi hivatásban kiemelkedő a mai napig a tűzoltók helytállása nemcsak egy-egy káreseménynél, hanem az országos és a határon túli sportversenyeken is – mondta el Dr. Kovács Ferenc, nyíregyháza polgármestere köszöntő beszédében.

Az eseményen Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ismertette a járművek tulajdonságait és paramétereit, hozzátéve: ahhoz, hogy a mindennapi beavatkozás eredményességét biztosítani tudják, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel. A gépjárműfecskendők cseréje azért is időszerű, mert az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladja a tizenöt esztendőt.

A „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése” elnevezésű Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program révén európai uniós forrásból tizennégy és félmilliárd forint értékben száznyolc gépjárműfecskendő kerül a rendszerbe, amelyből egyet már Nyíregyháza is megkapott.

A RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra felszerelt HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő lényeges sajátossága a hazai gyártású hordozó jármű, az alváz a Rába Járműgyártó Kftben készült, a felépítményt a BM HEROS Zrt. gyártja. A BM OKF által kiírt és lezárult beszerzési eljárás eredményeképpen ebben az évben öt harminckét és egy negyvenkét méteres mentési magasságú gépjárművet adtak át,. az előző típusból egy Kisvárdára került, az utóbbi Nyíregyházára.

A köszöntő és a műszaki paraméterek ismertetését követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új nyíregyházi tűzoltójárműveket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés