Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Államosítás előtt a közétkeztetés?

| 2017. 01. 19. | 16:42:00
Heteken belül döntés születhet.
Államosítás előtt a közétkeztetés?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavasszal már állami koordináló szerv alá gyűrnék be a 150 milliárdos közétkeztetési piacot – olvasható a hvg.hu-n. Az internetes portál szerint januárban a kormány, a tavaszi ülésszakon pedig a parlament elé kerülhet a közétkeztetés államosításáról szóló törvényjavaslat.

A lap úgy tudja:

Talán finomabb lesz az ebéd

A hvg.hu rámutat: a magáncégek profitjának letörésén túl az államosítás másik, hivatalosan kommunikált indoka a folyamatra rálátó források szerint a színvonal-egységesítés lesz, ami, megjegyzik, rá is fér az ágazatra. Egységes nyersanyagnorma híján ugyanis országszerte óriási különbségek vannak a koszt minőségében.

A jelenlegi rendszerben az önkormányzatok nagyjából kétharmada saját működtetésű konyháin, egyharmaduk pedig magánvállalkozásokkal szerződve állíttatja elő a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és a szociális ellátásban tálalt ételeket. Hogy minderre mennyit költ, azt az adott település anyagi helyzete határozza meg, így van olyan kevésbé tehetős település, ahol 200 forintból kell kihozni egy adag ebédet, és van olyan, ahol a kétszeresénél is több jut erre.

A koncepcióról heteken belül megszülethet a végleges döntés.

A tervezett államosítással kapcsolatban a portál megkereste a Miniszterelnökséget, de a végleges döntésig nem akartak válaszolni kérdéseikre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés