Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jubiláló tűzoltó. Másfélmillió lépés, százezer kilométer balesetmentesen

| 2017. 01. 23. | 11:40:00
Beteljesült az álma.
Jubiláló tűzoltó. Másfélmillió lépés, százezer kilométer balesetmentesen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

András Gergely tű. zászlós, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetője a közelmúltban vehette át a szolgálati viszonyban töltött idő után, munkája elismeréseként jubileumi jutalmát, 20 év szolgálat után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától.

Szolnokon felderítőként kezdte pályafutását, ahogy lenni szokott sorkatonaként a 43. évében járó tűzoltó zászlós, aki 1996. decemberében szerelt fel Nyíregyházára, beosztott tűzoltóként.
Úgy véli, a felderítés a tűzoltók munkájában is elengedhetetlen, ám ő mégis valami teljesen mást álmodott meg önmagának. Gépjárművezető szeretett volna lenni.

Ahogy mondja, neki megadatott, hogy az álmok beteljesülésére ne keljen sokat várni, hiszen abban az időben többen is nyugállományba vonultak, így a járművezetők közül is.

Ennek köszönhetően 1997 nyarától már a teljes felszereléssel együtt a húsztonnás gépjárműfecskendőket vezeti. Nem sokan mondhatják el magukról, de 1999-ben az egyes szerre került, így a kiemelt és a különleges esetekhez is Gergely vonul.

A zászlós mögött százezer balesetmentes kilométer van, természetesen kéklámpával, ami a szakmában kiemelt teljesítménynek számít, pláne úgy, hogy elvárás, hogy a tűzoltóautó a legrövidebb útvonalon, a leggyorsabb idő alatt kiérkezzen a kárhelyszínre.

Sok esetben nem adunk nekik elsőbbséget, nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy minél gyorsabban érjenek a célhoz, az élet- és vagyonmentéshez - sorolja Gergely. Az is tény, hogy húsz év alatt sokkal több és gyorsabb jármű közlekedik az utakon - tette hozzá. Ez nagyobb odafigyelést igényel, de szabadidejében a túrázások mellett, a motorozással és télen a síeléssel tréningezi magát a zászlós. A legfontosabb, hogy állandó mozgásban kell, hogy legyen a tűzoltójármű vonulás közben, hiszen ekkora súlyt lassítani és gyorsítani is időveszteség. Semmi mást ne tegyenek a járművezetők, csak húzódjanak és segítsék az ilyen nagyméretű megkülönböztető jelzéssel haladó járművek közlekedését- tanácsolja a tűzoltó.

Munkája során a közvélemény tájékoztatását is segíti a megyei szóvivőn keresztül, hiszen a beavatkozásokról készített fényképek segítségével megmutatja, hogy hová is mentek a legrövidebb idő alatt legutóbb Nyíregyházán, vagy az illetékességi területükhöz tartozó közel 40 település valamelyikére.

A húszéves szolgálati viszonyát ünneplő tűzoltó boldog párkapcsolatban él és bízik abban, hogy még több százezer balesetmentes kilométerrel járulhat hozzá a szabolcsi megyeszékhely mentő-és tűzvédelméhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés