Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit tegyünk, ha világgá ment a kedvencünk?

| 2017. 01. 02. | 12:12:00
Tanácsok azoknak, akik keresnek vagy találtak négylábút.
Mit tegyünk, ha világgá ment a kedvencünk?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szilveszteri durrogtatások miatti félelmében sok kutya és cica képes világgá szaladni, s aztán nem talál haza. A Nyíregyházi Állatbarát Alapítvány néhány hasznos tanáccsal szolgál azoknak, akik kóborló jószágot találtak, vagy éppen keresik eltűnt kedvenceiket.

A képen látható házi nőstény cicát állatbarátok találták a Zimony-Budai Nagy Antal u. sarkán,sérülten. Ha bárki felismeri, értesítse a gazdit vagy az Állatbarát Alapítvány (42/727-736)!

Ha találtam:

Első és legfontosabb teendő, hogy a kutyát megpróbáljuk azonosítani. Amennyiben a kutyus nyakában van nyakörv és biléta, szinte azonnal értesíteni tudjuk a gazdit az állat megtalálásáról. Azonban ez ritkán szokott előfordulni. Ilyenkor keressük fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt, ahol meg tudják nézni, hogy van-e a kutyában mikrochip (ami egyébként is kötelező). A mikrochip sajnos, önmagában nem garancia, hiszen sok esetben a gazda adatai nincsenek feltöltve az állatorvosok által használható adatbázisban. Ha a mikrochipet regisztrálták, akkor

az állatorvos azonnal tudja értesíteni a kutya tulajdonosát az állat megtalálásáról. (Ezek az eljárások INGYENESEK!) Idősebb, fajta tiszta kutyáknál előfordulhat, hogy a fülében, vagy a hasán 4 számjegyű tetoválás található. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével. 

Amennyiben nincs ellátva egyedi azonosítóval a talált kutya, felkereshetjük a közeli állatvédő szervezeteket, gyepmesteri telepet. Az állatvédő szervezetek a hirdetésben nagyon szívesen segítenek, ehhez mindenképpen szükség van rövid leírásra és fotóra a kutyáról, valamint a megtaláló elérhetőségére. Amennyiben van lehetőségünk magunknál tartani a kutyát, tegyük meg, hiszen a legtöbb gyepmesteri telep és állatmenhely telt házzal működik. Ha nincs rá mód, kérjük a segítségüket.

A Nyíregyházi Állatotthon jelenleg az óriási túlzsúfoltság miatt első sorban a balesetes és sérült állatokat tudja befogadni.

Ezért egy kis türelmet, megértést és segítséget kérnek minden állatbaráttól. Próbálják megoldani a talált állat átmeneti elhelyezését.

Nyírpazonyban találták ez a 6 hónapos körüli édes kis kau lányt. Chip nincs, a gyepmesteri tepelen szállásolják el. Ha bárki felismeri, értesítse a gazdit, vagy az Állatbarát Alapítványt (42/727-736)!

Ha elveszett a kedvencem:

Első és legfontosabb dolog, ha a kutya mikrochip azonosítóval van ellátva, ellenőriztessük állatorvossal, hogy a regisztrált adatok érvények-e. Sajnos, az a tapasztalat, hogy sok esetben nem regisztrált a chipszám, vagy a gazdi elérhetősége már elavult. Sokszor a biléták, a nyakörvek gyakran leszakadnak, elvesznek, sőt le is lopják a kutyákról, ezért önmagában ez a megoldás nem elég biztonságos.

Az ideális, ha van biléta és chip is a kutyában, cicában.

Érdemes a környékbeli gyepmesteri telepeket, állatmenhelyeket személyesen is végiglátogatni, de elveszett kedvenc esetén is szívesen segítenek a hirdetésben, ehhez szükséges a kutyáról fotó, rövid leírás és a gazdi elérhetősége, hiszen sok esetben a rémült állatot meg sem lehet közelíteni, de fotó alapján azonosítható, így a gazdát tudják értesíteni.

Hivatalosan a talált kutyus 14 napig kizárólag az eredeti gazdájának adható ki. A gazda az oltási könyv bemutatásával, illetve a kutya azonosításával veheti vissza az állatot. Amennyiben a gazda nem jelentkezik 14 nap után sem, a kutyus örökbe adható.

 

Állatbarát Alapítvány 4400, Nyíregyháza Csatorna u. 2.

  • www.allatbarat.com
  • allatbarat@allatbarat.com
  • 42/727-736, 20/96-05402

További Állatmentő szervezetek Nyíregyházán:

PCAS Állatmentés: 0670/3944-3488 (lehetőség szerint sms-ben)

                                   0670/945-7588 (lehetőség szerint sms-ben)

                                   petscare2000@gmail.com

Nyíregyházi Állategészségügyi Telep: Nyíregyháza, Szállási út 128.

                                                                       42/420-738

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés