Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ő az év legjobb idegenforgalmi tanára

| 2017. 01. 25. | 17:50:00
Nemcsak tanítja, műveli is a szakmát.
Ő az év legjobb idegenforgalmi tanára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az év legjobb idegenforgalmi tanárának választották Hanusz Árpádot. Az elismerést a professzor februárban veszi át Budapesten – értesült a Szabolcsihír.

A Turizmus Kft. minden évben megrendezi a Turisztikai Évadnyitó Fogadást és Díjátadó Gálát, az idei évben immáron XXV. alkalommal. Az esemény keretében a turizmushoz kötődő szakmai szervezetek jelölése alapján több kategóriában díjazzák a szakma képviselőit. Ebben az évben prof. dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem oktatója, a Turizmus és Földrajztudományi Intézet egyetemi tanára veheti át „Az év legjobb idegenforgalmi tanára” rangos elismerést. A díjátadó ünnepséget február 1-jén, a Budapest Kongresszusi Központban tartják.

Kevesebben vannak a megyében azok, akik nem ismerik őt a megyében, mint azok, akik igen, hiszen hallgatóival, turistacsoportokkal hosszú évek óta járja a megyét, segíti a falusi turizmust.

Hanusz Árpád a nyíregyházi főiskolán szerzett diplomát földrajz-biológia szakon. Az utolsó évet levelezőn végezte, ugyanis egy szűk évre elszegődött a TIT-hez szaktitkárnak. Innen került vissza 1969-ben a főiskolára, főigazgatói titkárnak az akkori főigazgató, Kovács József mellé. Több mint 20 évig töltötte be ezt a tisztséget, közben elvégezte Szegeden az egyetemet, mellette előbb a biológia, majd a földrajz tanszéken dolgozott, miközben már 1970-től a turisztikai, akkor országjárás vezetői – később idegenvezető – képzésben játszott kiemelkedő szerepet. Közben 25 éve oktat Budapesten, jelenleg is tanít a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Külföldi kapcsolatai révén Kárpátalja 16 településén képeztek falusi vendéglátásra 600 szakembert, és Erdélyben is hasonló sikereket értek el kollégáival.

Immár 40 éve tanít idegenforgalmat nemcsak főiskolán, egyetemen, hanem középiskolákban is, és ő vezette a Kodolányi főiskola kihelyezett tagozatát is Nyíregyházán. Ő javasolta Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége létrehozását, melynek 1992 óta elnöke.

Sokan gondolják, hogy tősgyökeres Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, miután a falusi turizmus népszerűsítésében a mai napig jelentős szerepet játszik megyénkben, munkájáért megkapta a Szatmár Felemelkedéséért díjat is. A professzor a Szabolcsihírnek elmondta: nincs még egy olyan területe az országnak, mint Szatmár, amit, ha tervszerűbben és komplexen fejlesztenének, a falusi turizmus paradicsoma lehetne. S bár Hanusz Árpád több mint 50 éve itt él, nem itt született, hanem Ipolytölgyesen, érettségi bizonyítványt pedig Vácott szerzett. Innen került Nyíregyházára, a főiskolára, és feleséget is a megyéből választott.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés