Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 200 millióval tartoznak a bérlők Nyíregyházán

| 2017. 01. 16. | 11:51:00
A közel 2000 bérlakás többsége szociális célú.
Több mint 200 millióval tartoznak a bérlők Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rendszerváltás előtt több mint tízezer önkormányzati bérlakás volt Nyíregyházán. Az 1990-es években ezek jelentős részét kedvezményesen megvásárolhatták a bérlők, így mára jelentősen leapadt a városi bérlakás-állomány. A bérlakásokról, a lakáshoz jutás feltételeiről érdeklődtünk a fenntartó Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-nél.

– Jelenleg 1896 önkormányzati bérlakás van Nyíregyházán,  ezek többsége, 1657 szociális bérlakás, költségalapú 165, piaci alapú 74 – mondta el a Szabolcsihír érdeklődésére Szabó Edina, a társaság sajtóreferense. Hozzátette: szinte valamennyi városrészben találhatók bérlakások.

A legtöbb lakás összkomfortos (1272 db), jóval kevesebb a komfortos (272 db), s nagyjából hasonló számban van félkomfortos (180 db) és komfort nélküli (169 db) bérlakása a városnak.

Arra vonatkozó statisztikát, hogy hány bérlakás van még vegyes tulajdonú társasházban, nem vezetnek a NYÍRVV-nél.

Névjegyzék

Arra a kérdésre, milyen feltételekkel lehet ma bérlakáshoz jutni, Szabó Edina közölte: a lakásigényléseket személyesen kell benyújtani a NYÍRVV Tüzér utcai ügyfélszolgálatán, és évente szükséges frissíteni az adatokat.

A kérelmezők különböző szempontok – a család létszáma, jövedelmi helyzete, aktuális lakhatási körülményei, az igénylés beadásának időpontja, stb – alapján pontokat kapnak. Lakhatásukról környezettanulmány készül. A kapott pontszámok alapján az igénylők felkerülhetnek a névjegyzékre. A névjegyzéket az illetékes bizottság és a városi képviselőtestület hagyja jóvá.

Mint kiderült, többféle névjegyzék van: az első lakáshoz jutóknak, minőségi lakáscserét igénylőknek, továbbá ideiglenes, nyugdíjasházi, költség alapú bérleményre váróknak. A várakozási idő ennek megfelelően változó: 1-4 év.

Az is érdekelt bennünket, hány bérlakás áll üresen, s ezek milyen állapotban vannak.

Megtudtuk: jelenleg 173 üres bérlakás van, melyek 40 százaléka rossz állapota miatt lakhatásra alkalmatlan, 10 százalékuk pedig csak rendkívül magas költséggel lenne helyreállítható.

Kiderült az is, hogy Nyíregyházán nem jellemző az önkényes lakásfoglalás, vagyis az, hogy valaki(k) kinéz(nek) egy hosszabb ideje üresen álló lakást vagy házat és beköltöznek.

Mennyi az annyi?

A lakhatásért fizetett összeg a lakás komfortfokozatának, illetve övezeti besorolásának megfelelően különböző, így a legolcsóbb lakás négyzetméteréért havonta 27,5  míg a legdrágább lakásért 500 forintot kell fizetniük a bérlőknek. "Ez utóbbiak azonban költségalapú és piaci alapon bérelt lakások, melyeket nem szociális rászorultság szerint utalunk ki" – tette hozzá a sajtóreferens. 

Kíváncsiak voltunk arra is, van-e, ha igen, mennyi a lakbérhátralék ma a városban. Megtudtuk: a bérlők összesen több mint 209 millió forint lakbérrel tartoznak. Vannak, akik több százezer forintos tartozást halmoztak fel.

Hogy volt-e kilakoltatás lakbértartozás miatt tavaly, illetve terveznek-e idén, arra azt a választ kaptuk: amennyiben a bérlő nem teljesíti a bérleti szerződésben és jogszabályban meghatározott fizetési kötelezettségét, lehetőség van arra, hogy a  peres és végrehajtási eljárást követően kiköltöztessék a bérlakásból. 2016-ban 18 esetben tűztek ki kilakoltatást bírósági végrehajtók, és két kiköltöztetés történt.

Megkérdeztük azt is, ha valaki üresen álló bérlakást talál, felajánlja, hogy felújítja, megteheti-e, ha igen, a renoválásra költött összeget lelakhatja-e.

– Az üresen álló szociális bérlakásokat társaságunk újítja fel és kizárólag névjegyzékről  lehet kiutalni. Piaci bérlakások esetében előfordul, hogy a bérlő vállalja a felújítást, de a felújítási költség nem vonható le a lakbérből – felelte Szabó Edina.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés